Kultura     | 24.04.2019. 17:34 |

Spahić: Nakon dvadeset godina otvoren put da i Sarajevo dobije Concert hall

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. aprila (FENA) - Predsjednik Međunarodnog centra za mir (IPC) i inicijator izgradnje kulturnog objekta Concert hall Sarajevo na Marijin dvoru Ibrahim Spahić izjavio je povodom odluke Gradskog vijeća Sarajevo da se posveti tom projektu i urbanom razvoju grada da je nakon dvadeset godina od međunarodnog konkursa za projekt u kojem je učestvovalo oko hiljadu arhitekata i biroa iz 43 zemlje, konačno otvoren put da i Sarajevo dobije Concert hall.

Podsjetio je da je predsjednica žirija bila Zaha Hadid, a da su članovi najznačajnijih arhitektonskih asocijacija i institucija Rima, Pariza, Berlina, Sarajeva bili Nedžad Kurto i Said Jamaković, dok je sekretar žirija bio Nihad Čengić.

- Nakon 18 godina, nadam se da je riječ o realizaciji projekta grupe Urbanfutura, projekta koji je pobijedio na konkursu Rima i Sarajeva na kojem je prva nagrada bila izgradnja Concert hall Sarajevo na lokaciji Kvadranta B na Marijin dvoru - kazao je Spahić.

Pozvao je građane i institucije da se pridruže i podrže projekt koji je rezultat međunarodnog ugovora Sarajeva i Rima i odabran je na X Bijenalu mladih umjetnika mediterana i Evrope koje je organizovao Međunarodni centar za mir - Festival Sarajevo Sarajevska zima. Istakao je da građani na internetu mogu potpisati i peticiju za izgradnju dvorane Sarajeva, saopćeno je iz Međunarodnog centra za mir.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Otvorena izložba Sanite Lisice "Pustinja: Reciklaža svjetskog otpada".

Spahić: Karahasanova djela čuvat će se u sehari sa djelima Goethea i Hajjama

Spahić čestitao Svjetski dan mira

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo