Bosna i Hercegovina     | 24.04.2019. 16:55 |

Delegacija Univerziteta u Sarajevu u posjeti Crnoj Gori

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. aprila (FENA) - Delegacija Univerziteta u Sarajevu (UNSA) boravi u Crnoj Gori povodom dva značajna događaja, četvrtog rektorskog foruma jugoistočne Evrope i zapadnog Balkana te obilježavanja Dana Univerziteta Crne Gore povodom 45. godišnjice njegovog osnivanja.

Četvrti rektorski forum jugoistočne Evrope i zapadnog Balkana, na kojem učestvuju rektori i predstavnici oko 30 univerziteta regiona, među kojima i rektori svih osam javnih univerziteta iz Bosne i Hercegovine, održava se danas na Univerzitetu Crne Gore.

Na Četvrtom rektorskom forumu raspravljano je o aktuelnim pitanjima koja se tiču razvoja visokog obrazovanja, područja nauke i umjetnosti, istraživanja i transfera znanja, kao i o definiranom planu jačanja akademskog integriteta, saopćeno je iz UNSA.

Također su razmatrana i aktuelna pitanja koja su značajna za rad i razvoj univerziteta na regionalnom nivou, a razgovarano je i o Berlinskom procesu, čiji je cilj da se podrži mirna, stabilna i demokratska budućnost zapadnog Balkana i unaprijedi regionalna saradnja i eurointegracije regiona, u okviru kojeg će krajem maja 2019. godine u Londonu biti organizirana V konferencija.

Univerzitet u Sarajevu i Univerzitet Crne Gore ostvaruju uspješnu akademsku saradnju godinama, a intenziviranje saradnje između filozofskih fakulteta ovih dvaju univerziteta bio je povod za jučerašnju posjetu Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

Kako je istaknuto, saradnja je intenzivirana kroz učestvovanje akademskog osoblja na međunarodnim konferencijama, pisanje zajedničkih naučnih radova i monografija, programe mobilnosti studenata i nastavnog osoblja, a razgovarano je i o mogućnostima daljnjeg razvoja.

Rektori Univerziteta Crne Gore, Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Tuzli prof. dr. Danilo Nikolić, prof. dr. Rifat Škrijelj i prof. dr. Nermina Hadžigrahić posjetili su Medresu u Podgorici i poklonili hiljadu naslova bibliotečkom fondu Medrese, saopćeno je.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Mesihović posjetila Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije

Mesihović i delegacija Univerziteta u Sarajevu o strateškim i razvojnim programima

Održan koncert profesorica Muzičke akademije UNSA kao dio programa Inkluzivni univerzitet

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'