Svijet     | 24.04.2019. 15:43 |

Hamnei: Nove neprijateljske američke mjere neće proći bez odgovora

FENA Internet

TEHERAN,  24. aprila (FENA) - Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, u srijedu je nazvao  američko ukidanje izuzeća od sankcija zemljama koje uvoze iransku naftu "neprijateljskom mjerom" koja "neće proći bez odgovora".

- Američki napori na bojkotu prodaje iranske nafte neće ih odvesti nigdje. Mi ćemo izvoziti našu naftu koliko nam je potrebno i koliko namjeravamo - navodi se na njegovom Twitter nalogu, citirajući riječi iz njegovog govora radnicima u Teheranu.

Sjedinjene Države objavile su u ponedjeljak da će prekinuti praksu izuzimanja zemalja kao što su Indija, Kina i Turska od američkih sankcija zbog kupovine iranske nafte.

 Američki predsjednik Donald Trump u maju prošle godine je povukao Washington iz iranskog nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama iz 2015. godine, na osnovu koga su Islamskoj Republici ublažene sankcije u zamjenu za ukidanje nekih aspekata svog nuklearnog programa.

Washington je ponovo uveo sankcije Iranu u novembru, ali je prvobitno pružio šest zemalja, među kojima je nekoliko američkih saveznica, šestomjesečno olakšanje.

Pet od tih zemalja - Grčka, Italija, Japan, Južna Koreja i Tajvan - već su smanjile svoje nabavke od Irana.

Iran tvrdi da su te sankcije nelegalne.

- Oni (SAD) se nadaju da će blokirati iransku prodaju nafte, ali naš odlučni narod i vrijedni zvaničnici, ukoliko budu naporno radili, otvorit će brojne blokade - izjavio je Hamnei u govoru, koji je djelimično prenosila državna TV.

- Neprijatelji su u više navrata, uzaludno, poduzimali akcije protiv naše velike nacije i revolucije, ali oni moraju znati da Iranci neće popustiti - dodao je.

Hamnei je, govoreći u Teheranu, ponovio svoj stav da bi Iran trebao ići u pravcu prodaje naftnih derivata, kao što su rafinirano gorivo i petrohemijski proizvodi, umjesto sirove nafte. 

- Cijenim svako umanjenje ovisnosti o takvoj vrsti prodaje - kazao je.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je saopćilo da Iran "nije i ne pridaje bilo kakav značaj ili kredibilitet izuzimanju od sankcija".

Ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif naglasio je u utorak da Iranci neće slušati Trumpa.

- Eskalacija ekonomskog terorizma protiv Iranaca pokazuje paniku i očaj američkog režima - navodi on u tweetu.

- Nasljednici drevne perzijske civilizacije ne zasnivaju svoju strategiju na "savjetima" stranaca, a da ne govorimo Amerikanaca - piše Zarif, prenosi  AFP.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Američki Vrhovni sud raspravlja o zabrani beskućnicima da spavaju na otvorenom

Kremlj: Svaki američki potez na zaplijeni ruske imovine bio bi nezakonit

Iranski predsjednik Raisi od sutra u posjeti Pakistanu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta