Ekonomija     | 24.04.2019. 14:01 |

Potpisani ugovori s partnerima BiH uoči sastanka Odbora guvernera EBRD-a (VIDEO)

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 24. aprila (FENA) - Partneri Bosne i Hercegovine, zemlje domaćina Godišnjeg sastanka Odbora guvernera, investicijske konferencije i biznis foruma Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), potpisali su danas protokole i ugovore na osnovu kojih će pomoći organizaciju ovog velikog događaja.

Bit će to jedan od najvećih događaja posljednjih godina u Bosni i Hercegovini koji će biti održan od 7. do 9. maja u Sarajevu, a BiH će tih dana biti centar zanimanja najvećih investitora Evrope i svijeta, s dugoročnim pozitivnim efektima.

Sastanku će prisustvovati 68 dioničara, odnosno zemalja koje čine strukturu Evropske banke za obnovu i razvoj, a sve te zemlje će predstavljati ministri finansija ili ekonomija, odnosno guverneri iz tih zemalja za Evropsku banku za obnovu i razvoj.

Također, najavljeno je i prisustvo više od 2.500 poslovnih ljudi iz cijelog svijeta. Očekuje se više od 250 internacionalnih i regionalnih medija, kao i prijenos uživo na BBC-u.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potvrdio je i to da će u isto vrijeme Sarajevo biti domaćin samita lidera zemalja zapadnog Balkana (Srbija, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Hrvatska) koji bi tada trebali poslati jasnu poruku da je ova regija sigurna za investiranje.

- BiH očekuje velike benefite od ovih događaja. Bit će to prilika za svojevrsnu promociju svega u BiH, svih potencijala uključujući i turističke. Potpisat ćemo tada dva ugovora s EBRD-om vrijednosti od 220 miliona eura - dodao je Šarović.

Jedan od potpisnika je i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto koji je kazao je da bi ovo trebala biti prilika da se u svijet pošalje poruka o tome da je Sarajevo ne samo poželjna turistička destinacija, nego i poželjna poslovna destinacija, gdje su investitori dobrodošli i sigurni.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka istaknuo je da će Sarajevo imati nekoliko benefita od ovih događaja od koji je jedan poboljšanje reputacije, a drugi benefiti su ekonomske prirode jer će se na ovaj način otvoriti put, dodaje, za velike investicije.

Sponzor ovih događaja bit će BH Telecom, a generalni direktor Sedin Kahriman ističe da se na ovaj način pokazuje društvena odgovornost kompanije, napominjući da je za njih velika čast biti partner ovim događajima.

Izvršni direktor za marketing Integral inžinjeringa Nikola Radovanović, uime ove firme potpisao je danas ugovor o sponzorstvu, naglašavajući da je EBRD dugo godina najvažniji izvor finansiranja u građevinskom sektoru u BiH.

Kao neke od projekata koje je pomogao EBRD su veliki infrastrukturni projekti uključujući trasu na koridoru 5-c, iz sredstava EBRD-a finansirana je cijela dionica od Doboja do Prnjavora u dužini od 32 kilometra, dok je bila sufinansijer puta Banja Luka-Gradiška.

Kako je danas potvrđeno, sve aktivnosti na organizaciji ovih događaja teku kako je planirano. U ova tri majska dana bit će organizirano 17 povezanih događaja među kojima su i samit svjetskih donatora, a jedan cijeli dan će biti posvećen BiH kada će biti predstavljeni svi potencijali države.

Potpisnici ugovora izrazili su danas zadovoljstvo što će biti dio organizacije najavljenih događaja.

Pogledajte http://fena.ba/video/2885/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1nquqIf8ghwUPw_xe2BS6Jq1T0bGQe5dY?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Najavljen novi vid podrške kako bi se uvećali britanski izvoz i investicije na zapadnom Balkanu

Krišto na samitu EBRD-a: BiH je otvorena i poželjna destinacija za inozemna ulaganja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo