Bosna i Hercegovina     | 24.04.2019. 12:45 |

Koordinator TIKA-e za BiH Omer Faruk Alimci posjetio Agenciju FENA (VIDEO)

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 24. aprila (FENA) - Koordinator Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) za BiH Omer Faruk Alimci posjetio je danas Federalnu novinsku agenciju (FENA) gdje je sa direktorom FENA-e Elmirom Huremovićem razgovarao o dosadašnjoj saradnji i njenom nastavku. 

Alimci je, prije svega, zahvalio Federalnoj novinskoj agenciji na današnjem pozivu te kazao da TIKA već oko 24 godine u Bosni i Hercegovini realizira projekte na polju pružanja razvojne pomoći u raznim sektorima, od obrazovanja, zdravstva, kulture, poljoprivrede, stočarstva...

Istaknuo je da prijateljska i bratska država Bosna i Hercegovina zauzima posebno mjesto u srcima turskog naroda i Republike Turske, a to se odražava i na polje međunarodne razvojne saradnje.

Naveo je da su u BiH realizirali veliki broj projekata, do danas oko 850, a nekoliko njih realizirano je i u saradnji sa Federalnom novinskom agencijom.

- Upravo smo danas radi toga ovdje, kako bismo razgovarali o rezulatima tog projekta i dosadašnjoj saradnji i njenom nastavku. FENA je jedna od najbitnijih medijskih kuća na području BiH sa svojih, u prosjeku 250 proizvedenih vijesti dnevno. Svakodnevno obavještava javnost o bitnim događajima. Radi toga vam čestitam i zahvaljujem svim uposlenicima - kazao je Alimci.

Dodao je kako su se danas uvjerili da je projekat koji su prije godinu i pol dana zajedinički realizirali uspješan. Podsjetilo je da se radilo o donaciji potrebne opreme za razvoj kapaciteta Federalne novinske agencije.

- Po pitanju podrške medijskim kućama na području BiH, ne radimo samo donacije potrebne opreme za razvijanje kapaciteta, već aktivno podržavamo i edukacije medijskih radnika u Republici Turskoj. Zahvaljujem FENA-i na učešću u ovim edukacijama - kazao je Alimci.

Zahvalio je Federalnoj novinskoj agenciji na podršci po pitanju praćenja aktivnosti i njihovih projekata širom BiH, podsjećajući da je posljednja od tih aktivnosti bila primopredaja tehničke upotrebne dozvole za restaurirani most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu.

- I taj događaj ste ispratili. Na tome vam zahvaljujem. Nadam se da ćemo imati priliku da se susrećemo i na drugim lokacijama povodom naših drugih projekata. Mi ćemo nastaviti s našim pozitivnim projektima, a siguran sam da ćete nas i vi podržati i javnost obavještavati o ovim aktivnostima - kazao je na kraju Alimci.

Direktor Federalne novinske agencije Elmir Huremović izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom uspješnom saradnjom sa TIKA-om, uz nadu da će ona jednako uspješno biti nastavljena i u narednom periodu.

Gosta je informirao o aktivnostima FENA-e, kao i o novim projektima koji su u pripremi.

Pogledajte http://fena.ba/video/2884

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1nRo9tIzHMg6YyfEBDkSi0hTZVNrUwno0?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Hurtić u posjeti Turskoj: Građani BiH daju veliki doprinos turskoj privredi

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK posjetili kompaniju 'Emka-Bosnia'

Isak posjetio Ministarstvo unutrašnjih poslova USK

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta