Kultura     | 24.04.2019. 11:42 |

Izložba 'Mato Kaić - Svjetlopisi pod bosanskim nebom' u Tešnju

FENA Mario Loncar

LIVNO, 24. travnja (FENA) - "Mato Kaić - Svjetlopisi pod bosanskim nebom" naziv je izložbe fotografija Franjevačkog muzeja i galerije Gorica Livno, koja će u suradnji s Muzejom Tešanj biti otvorena u prostorijama Opće biblioteke u Tešnju, u četvrtak 25. travnja u 18 sati.

 Izložba je prvi put javnosti predstavljena u lipnju 2015. godine u sklopu manifestacije Kulturno-vjerski dani "Naša Gorica" u matičnom muzeju u Livnu, a do tada je Mato Kaić, prvi livanjski fotoamater iz prve polovice 20. stoljeća, široj fotografskoj javnosti bio potpuno nepoznat.

 Kaićeva kći poklonila je Franjevačkome muzeju i galeriji Gorica Livno 327 negativa i pozitiva na staklu, među kojima su sačuvana i 33 staklena dijapozitiva u boji, a koji svjedoče o svakidašnjem životu s početka 20. stoljeća u Bosni i Hercegovini i Dalmaciji. 

 Osim staklenih ploča, u muzeju se čuva i Kaićeva kamera, fotografska oprema i dio stručne literature. Sudeći prema sačuvanoj opremi i priboru te kompletima periodike o umijeću fotografiranja, instruirao se i napajao direktno iz izvora.

 Kaićeve fotografije iskazuju njegov istančan osjećaj za izbor motiva i postojeći trenutak, kao i izvanredan smisao za kompoziciju. 

 Njegova fotografska bilježenja bliže okolice i fotografski dojmovi s putovanja ispunjeni su emocionalnim nabojem kojim bude uspomene na prošla vremena. 

 Radi lakšega prikaza Kaićeva fotografskog opusa, fotografije su tematski svrstane u nekoliko žanrova - pejzaž, vedute, ljudi, genre, s Jadrana (dubrovačko područje) i životinje. 

 Izložba će biti otvorena do 9. svibnja 2019. godine, navode organizatori.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

U Seulu velika izložba Muzeja ratnog djetinjstva - Kolekcija iz opkoljenog Sarajeva

Izložba slika 'Paralelno' Emira Kapetanovića u Počitelju

Izložba o dokumentima i pečatima Kotarskog šerijatskog suda u Sarajevu 3. maja u Brusa bezistanu

Promo

Аlkaloid - Rezultati rada za period januar-marta 2024. godine 

Dobit m:tel-a u prvom kvartalu veća za 2,5 miliona KM

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti