Najave     | 23.04.2019. 16:47 |

Fond memorijala nizom događaja obilježava 22. godišnjicu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. aprila (FENA) - Otvorenjem muzejske postavke "Heroji oslobodilačkog rata" 26. aprila bit će obilježena 22. godišnjica osnivanja Fonda memorijala.

Fond je osnovan 1997. godine sa ciljem izgradnje i održavanja grobalja šehida i poginulih boraca. Kroz dugogodišnji rad, Fond je djelatnost proširio na zaštitu izgrađenih objekata, njegovanje tekovina Narodnooslobodilačkog rata, odbrambeno-oslobodilačkog rata 92-95, kao i izgradnju memorijalnih centara i spomen obilježja.

- Muzejskom postavkom smo htjeli zabilježiti jedan historijski trenutak koji zavrjeđuje mjesto u našem kolektivnom sjećanju i dati mu posebno mjesto u vremenu u kojem živimo - navodi se u saopćenju.

Ukazom Predsjedništva Republike BiH na sjednici 14. aprila 1994. godine, "Ordenom heroja oslobodilačkog rata" posthumno su odlikovani Safet Hadžić, Mehdin Hodžić, Hajrudin Mešić, Adil Bešić, Safet Zajko, Midhad Hujdur, Enver Šehović, Nesib Malkić i Izet Nanić.

Parastos za poginule borce Armije i MUP-a RBiH bit će održan 24. aprila u Sabornoj crkvi, a u petak, pored izložbe, planirana je i posjeta Ratnoj džamiji Igman te učenje hatma dove, kao i misa zadušnica za poginule borce Armije i MUP-a RBiH u Katedrali Srca Isusova.       

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Obilježena 32. godišnjica odbrane Centra za obrazovanje kadrova MUP-a RBiH i pogibije Samira Mišića

Šefovi diplomatija slave 75. godišnjicu NATO saveza, razmatraju koordinaciju vojne pomoći Ukrajini

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta