Bosna i Hercegovina     | 23.04.2019. 15:07 |

Aida Obuća predložena za mandatarku Vlade BPK Goražde

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 23.aprila (FENA) – Aida Obuća predložena je za mandatarku buduće Vlade Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde - potvrđeno je Feni iz Stranke demokratske akcije.

Prema nedavno potpisanom sporazumu o formiranju izvršne vlasti u BPK, SDA koja predvodi parlamentarnu većinu pripala su i dva ministarska mjesta.

U skladu sa odlukom kadrovske komisije ove stranke, za poziciju ministra zdravstva, socijalne politike, izbjeglih i raseljenih lica predložen je Eniz Halilović, dok je za ministricu za pravosuđe, upravu i radne odnose predložena Nataša Danojlić.

Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL) za ministra finansija predložila je Šemsa Muslića, dok bi Bojan Krunić trebao biti budući ministar za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline.

Edin Aganović iz Stranke za BiH predložen je za ministra za boračka pitanja, Mensad Arnaut kandidat je A-SDA i Nezavisnog bloka za ministra privrede, a Nizama Rišljanin prijedlog je Goraždanske priče za ministricu unutrašnjih poslova.

Prijedlog za ministra za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport iz Demokratske fronte trebao bi biti poznat do sutra – potvrdila je Feni predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Edita Velić, navodeći da zvanični prijedlog za mandatara Vlade BPK očekuje sutra.

- Još ništa zvanično nije stiglo, ali nadam se da će prijedlog za mandatara biti dostavljen sutra od Kluba SDA. Procedura je takva da predsjedavajuća uz konsultacije sa zamjenikom imenuje kandidata za premijera, dok će Skupština donijeti odluku o potvrđivanju Vlade BPK. Sutra bi trebao biti održan sastanak na kojem ćemo dogovoriti i održavanje vanredne sjednice Skupštine na kojoj će biti imenovana nova Vlada. To bi se trebalo desiti do kraja sedmice - precizirala je Velić.

Novu parlamentarnu većinu u BPK Goražde čini sedam stranaka – SDA, NBL, DF, SzBiH, SBB, Goraždanska priča i A-SDA/NB.   

Aida Obuća bit će prva premijerka BPK od osnivanja ovog kantona. Dugogodišnja je članica SDA u kojoj obnaša niz funkcija, a članica je i Predsjedništva ove stranke.

U zakonodavnoj vlasti do sada je obnašala funkciju predsjedavajuće Općinskog vijeća Goražde, te predsjedavajuće Skupštine BPK Goražde. Na općim izborima u oktobru 2018. godine bila je nositeljica liste SDA u BPK.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Vlada Županije Posavske: Za zaštitu okoliša 430.000 KM, sanaciju cesta 599.000 KM

Milanović: Mandat za sastavljanje nove Vlade dobiva onaj tko uživa potporu 76 zastupnika

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'