Bosna i Hercegovina     | 23.04.2019. 17:54 |

Okrugli sto: Reforma do klasno određenog dostojanstva rada i radnika

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 23. aprila (FENA) - Udruženje "Forum lijeve inicijative" povodom obilježavanja Prvog maja, međunarodnog praznika rada, danas je u Sarajevu organizirao okrugli sto "Reformama do klasno određenog dostojanstva rada i radnika".  

U Udruženju vjeruju da BiH trebe nužno ući u značajne reforme za okončanje tranzicije s jedne strane, a s druge osigurati poboljšanje položaja radničke klase i prekarijata.

Partije građanskog bloka u svom opozicijskom djelovanju u narednom mandatu moraju ekonomske reforme staviti u vrh prioriteta, a u okviru toga osigurati prioritet u poreskoj reformi koja treba brzo dati vidljive efekte u rastu plaća i životnog standarda radnika i radnica, smatraju u Forumu lijeve inicijative.  

Uvodna izlaganja su podnijeli Anto Domazet - "Klasni karakter reformi za dostojanstvo rada i radnika",  Žarko Papić - "Ekonomsko - socijalni položaj radnika i ključna pitanja reformi za poboljšanje položaja rada i radnika", te Faris Šehović iz Furuma mladih Naše stranke - "Opozicijsko djelovanje građanskog bloka u parlamentima za reforme u poboljšanju položaja rada i radnika".

Na okruglom stolu učesnici su diskutovali o problemima i izazovima dubokih klasnih podjela u Bosni i Hercegovini te o tome na koji način je moguće doći do potencijalnih rješenja za trenutni položaj radničke klase koja se usljed procesa tranzicije našla prikliještena između interesa kapitalističke klase za maksimizacijom profita, s jedne i nastojanja političke klase za povećanjem javnih prihoda, s druge strane.

Učesnici okruglog stola iznijeli su stavove o tome kako kroz reforme osigurati klasni pristup i dostojanstvo rada i radnika.

Povodom Prvog maja, međunarodnog praznika rada upućen je apel za ubrzanje reforme i poboljšanje položaja radnika, sada i odmah.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Mijelom u BiH - Svaki naš pacijent ima pravo na život, a za to mu je potrebna odgovarajuća terapija

Vijeće Evrope - Suzbijanje trgovine ljudima u svrhu radne eksploatacije i osnaživanje žrtava

Okrugli sto 'Kuda ide BiH?' - Dejtonski sporazum kočnica razvoju odnosa i institucija BiH

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije