Svijet     | 23.04.2019. 13:24 |

Ministar: Napadi na Šri Lanki osveta su za napade na Novom Zelandu

FENA Internet

COLOMBO, 23. aprila (FENA) - Razorni bombaški napadi za Uskrs na Šri Lanci osveta su za nedavne smrtonosne napade na džamije na Novom Zelandu, saopćio je u utorak šrilankanski zvaničnik, dodajući kako se vjeruje da su dvije domaće islamističke grupe odgovorne za nedjeljni masakr.

Nijedna grupa nije preuzela odgovornost za koordinirane napade, na tri crkve i četiri hotela, za koje zvaničnici navode da ih je izvelo najmanje sedam bombaša samoubica.  Trenutna brojka ubijenih iznosi 321, uz oko 500 ranjenih.

- Početna istraga otkrila je da je to bila odmazda za napad na džamije na Novom Zelandu - poručio je ministar odbrane Ruwan Wijewardene parlamentu.

Dvije lokalne islamističke grupe - Thawheed Jama’ut i Jammiyathul Millathu Ibrahim - odgovorne su za bombaške napade u nedjelju ujutru tokom uskršnje službe i na luksuzne hotele  kojima se služio doručak.

Američki obavještajni izvori tvrde da napadi nose neke od oznaka militantne grupe Islamska država, iako su bili oprezni u iznošenju svojih navoda jer ta grupa nije preuzela odgovorost za masakr na Šri Laki.

Islamska država obično požuri da preuzme odgovornost za veze s napadačima ili za napade na strane zvaničnike ili vjerske grupe, bez obzira na to da li je učestvovala u takvim napdima ili ne, tvrde oni, prenosi Reuters. 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Izrael pojačao zračne napade na Rafah

Ruski projektil oštetio civilnu i željezničku infrastrukturu u ukrajinskoj regiji Čerkasi

Sedam poginulih kada je trkaći automobil udario u publiku u Šri Lanki

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu