Svijet     | 22.04.2019. 16:43 |

Abbas pozvao arapske zemlje na političku i finansijsku podršku Palestincima

FENA Internet

KAIRO, 22. aprila (FENA) - Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas izjavio je da je palestinska situacija veoma teška, nepodnošljiva i neodrživa, dodajući kako je Palestincima potrebna arapska politička i finansijska podrška u suočavanju s budućim izazovima.

Govoreći u nedjelju na vanrednoj sjednici vijeća Arapske lige na ministarskom nivou u Kairu, predsjednik Abbas je kazao da će sazvati palestinski parlament, Centralno vijeće, drugo po značaju palestinsko tijelo za donošenje odluka nakon Nacionalnog vijeća, da se sastane sredinom maja kako bi donijelo odgovarajuće odluke po pitanju odnosa s Izraelom i Sjedinjenim Državama.

Istaknuo je da izraelski premijer Benjamin Netanyahu ne vjeruje u mir i da je u odsustvu palestinskog partnera Izrael prekršio sve potpisane sporazume, kao i Pariški sporazum povlačenjem palestinskih prihoda od poreza.

Naglasio je da Izrael, uz američko ohrabrivanje, nije proveo nijednu međunarodnu rezoluciju od 1947.

Komentirajući američki takozvani "sporazum stoljeća", Abbas je upitao šta je, nakon američkog priznavanja Jerusalema kao izraelske prijestonice i prebacivanja američke ambasade u sveti grad, prekida pomoći UNRWA-i zatvaranjem ureda PLO u Washingtonu, ostalo od tog sporazuma?

Govoreći o nacionalnom pomirenju, palestinski čelnik  je istaknuo kako je odlučan da ostvari pomirenje, uprkos odbacivanju Hamasa. 

- Ispunjavamo obaveze prema našem narodu u pojasu Gaze. Nastavljamo pomagati Gazu s budžetom od stotinjak miliona dolara mjesečno. Hamas je, nažalost, usmjerio svoju pažnju na manevre kojima pokušava tu i tamo postići privremeno primirje, i doći do nekih ustanova vlasti - kazao je Abbas.

Palestinski predsjednik naglasio je da izraelska vlada prebacuje novac Hamasu kako bi zadržala podijele među Palestincima; kako je Netanyaahu ranije tvrdio da omogućavanje priliva novca u Gazu održava međupalestinske podijele.

Također je pozvao arapske zemlje da pruže političku i finansijsku podršku kako bi pomogle Palestinskim vlastima da se suoče s izazovima koji su pred njima i da očuvaju  palestinski nacionalni projekat.

Abbas je ponovo odbacio izraelsku aneksiju okupiranih arapskih teritorija.

- Ne prihvatamo izraelsku aneksiju Jerusalema. Ne priznajemo izraelsku aneksiju (sirijske) Golanske visoravni i ne prihvatamo izraelsku aneksiju libanskih  Shebaa farmi - zaključio je predsjednik Abbas, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Intelektualci iz Srbije i regije potpisali apel potpore Ani Lalić i Dinku Gruhonjiću

Papa Franjo ponovio apel za mir, izrazio žaljenje zbog sukoba u Ukrajini i Gazi

Liban pozvao međunarodnu zajednicu da osnaži podršku za UNRWA

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo