Bosna i Hercegovina     | 22.04.2019. 15:39 |

Suđenje Bogdanoviću i Sladoju nastavljeno čitanjem izmijenjene optužnice

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO,  22. aprila (FENA) - Uvidom u određena dokumenta/pismena i čitanjem izmijenjene optužnice, danas je pred Apelacionim vijećem Vrhovnog suda Federacije BiH nastavljeno suđenje Slobodanu Bogdanoviću i Goranu Sladoju koji se terete za ratni zločin protiv civila počinjen u sarajevskom naselju Grbavici 1992. godine.

Suđenje u ovom predmetu pred Apelacionim vijećem je počelo 1. aprila, a nakon Rješenja Vrhovnog suda FBiH od 5. novembra 2018. godine kojim je uvažena žalba optužbe (tužitelja Tužiteljstva Kantona Sarajevo), te ukinuta prvostepena oslobađajuća presuda Kantonalnog suda Sarajevo i naloženo održavanje pretresa pred drugostepenim sudom.

Naime, prvobitna optužnica je Bogdanovića i Sladoju teretila da su kao pripadnici vojno-policijskih snaga tzv. srpske republike BiH 13. juna 1992. iz kuće u Ohridskoj ulici prisilno odveli Bajru i Suada Bešića u garažu u Trebevićkoj ulici i tamo ih fizički zlostavljali, a kasnije ih prebacili na liniju razgraničenja kod Jevrejskog groblja, gdje su ih upotrijebili kao živi štit, kojom prilikom je Suad Bešić smrtno stradao.

Međutim, oni se izmijenjenom optužnicom, terete za pomaganje, a ne za neposredno/direktno izvršenje spomenutih inkriminacija, te, kada se radi o ovoj tački optužnice (tačka 1), nisu direktno optuženi za smrt Suada Bešića na Jevrejskom groblju.

U pogledu druge tačke, Bogdanović i Sladoje se više ne terete da su 1992. godine u više navrata dolazili u kuću porodice Simić i fizički zlostavljali Rajka Simića, jer je bio oženjen ženom druge nacionalnosti, te se u izmijenjenoj optužnici navodi samo jedan incident u kojem je oštećeni teško pretučen.

Federalni tužitelj Munib Halilović kazao je kako je korekcija optužnice uslijedila nakon izvršene analize dokaza, pri čemu je konstatirano da u spisu nije bilo dokaza za sve što je navedeno u prvobitnoj optužnici.

Istovremeno, branitelji prvo i drugooptuženog - advokati Radivoje Lazarević i Midhat Kočo zatražili su određeno vrijeme kako bi se mogli kvalitetno izjasniti u vezi s izmijenjenom optužnicom.

Inače, pretres je usljed izmjene u sastavu Vijeća formalno počeo iznova, te je uz saglasnost strana u postupku (optužbe i odbrane) konstatirano kako se preuzimaju dokazi izvedeni pred prvostepenim sudom, uključujući i materijalne dokaze uložene u spis.

Usto su stranama u postupku predočeni - Izvod iz matične knjige umrlih za Zorana Klarića, a u kontekstu alibija za optužene, kao i dopis KPZ „Kula“, Istočno Sarajevo u kojem navode da nemaju podatke o privođenju/hapšenju spomenutog Rajka Simića.

Nijedna od strana, uključujući i optužene nisu imali primjedbi na ova pismena u koja je izvršen uvid, a svi su potvrdili i kako ostaju kod ranijih navoda.

Nastavak pretresa u ovom predmetu zakazan je za 31. maj.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Obilježavanje 31. obljetnice zločina nad Hrvatima u Trusini

Ukrajina identifikovala 511 osoba osumnjičenih za ratne zločine od ruske invazije

Vrhovni sud Federacije BiH u zaštiti zakonitosti i interesa Grada Zenica

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana