Kultura     | 22.04.2019. 13:14 |

Meškić: Pokazali smo da možemo napraviti pravnike na svjetskom nivou i u Zenici

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 22. aprila (FENA) - Studenti i profesori Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici upriličili su svečani doček svog arbitražnog tima koji je s moskovskim Univerzitetom “Lomonosov” iz Rusije podijelio treće mjesto na svjetskom "Vis Moot" takmičenju iz međunarodne trgovačke arbitraže, koje je u petak završeno u Beču.

Studenti četvrte godine zeničkog fakulteta: Amina Hasanović, Ajna Mahmić, Emir Živčić i Ibrahim Palalija, koje su spremali i na takmičenje vodili treneri prof. dr. Zlatan Meškić, doc. dr. Ivana Grubešić i mr. sc. Arnel Maglić, ostvarili su do sada najbolji rezultat.

-Nakon prošlogodišnjeg, nevjerovatnog uspjeha kada su studenti ušli među 16 najboljih timova na svijetu, za mene, lično, ovo je najvažnija potvrda sistemskog rada. Činjenica da fakultet dvije godine zaredom uspijeva da bude u samom svjetskom vrhu, a ove su godine i najbolji tim iz Evrope. Bolji, dakle, od bilo kojeg tima iz Njemačke, Francuske… drugih zemalja Evropske unije - ističe profesor Meškić, koji napominje kako su samo Moskva i Zenica, među 378 timova, u četvrtfinalu i među osam najboljih bili izvan engleskog govornog područja. Takmičenje se odvijalo na engleskom jeziku.

-Nemam šta drugo reći, osim da sam preponosan. Kada dobijemo dobar proizvod iz osnovnih i srednjih škola, pa želim da se zahvalim i na tom nivou obrazovanja, na Pravnom fakultetu u Zenici, sposobni smo da od studenata napravimo svjetski nivo. Studenti su izdržali pritisak,  što je po meni, bilo i najvažnije, jer je nivo bio izuzetno visok. Sitnice su odlučivale - ističe profesor Meškić, koji je profesor na predmetu Međunarodno privatno pravo i pravo EU.

Studentica Amina Hasanović najavila je kako su spremni ostati te zanje koje su stekli iskoristiti i pokazati kako se može uspjeti i u Bosni i Hercegovini.

-Tek sada vidimo koliko je značajan uspjeh koji smo ostvarili. Mada moram reći da je ovo, zaista, potvrda jednog dugotrajnog rada i truda - kako od strane nas studenata, tako i od strane profesora. Ovo je veoma značajno takmičenje za studente, kada imate priliku da se susretnete s velikim stručnjacima u jednoj, veoma specifičnoj oblasti prava - kazala je Hasanović, koja je u Beču i primila nagradu ispred svog tima. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U Zenici predstavljeno drugo izdanje knjige 'Izmišljeni neprijatelj - Cazinska buna 1950'

U spomen na žrtve Prijedora, Pravni fakultet u Zenici obilježio Dan bijelih traka

Zenički studenti obavili praksu iz Krivičnog procesnog prava u pravosudnim institucijama ZDK

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom