Kultura     | 22.04.2019. 13:23 |

Izložba 40 fotografija Aladža džamije u Foči autora Andreja Andrejevića

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. aprila (FENA) - Izložba 40 fotografija Aladža džamije u Foči autora Andreja Andrejevića bit će otvorena u galeriji "Magaza" Centra za kulturu Rožaje u četvrtak, 25. aprila i trajat će do 4. maja.

NVO "Avlija" iz Rožaja je objavila prije godinu dana dvije Andrejevićeve knjige, druga dopunjena izdanja: Aladža džamija u Foči i Islamska monumentalna umjetnost 16. vijeka u Jugoslaviji - kupolne džamije, dok su u planu još tri knjige: Ars medievalia, Ars islamica I i Ars islamica II.

Knjige za štampu je priredio Stanislav Živkov, bivši Andrejevićev student kod koga se nalazi intelektualna zaostavština: rukopisi, fotografije, planovi i crteži profesora Andreja Andrejevića.

U profesorovoj zaostavštini pronađen je veliki broj fotografija od kojih dobar dio nije objavljen u knjizi, kao i originalni negativi. Zbog izuzetnog kvaliteta snimaka sa jedne i činjenice da je spomenik srušen i da će uskoro biti svečano otvorena džamija, fotografije se sada objavljuju bez ikakvih izmjena i u većem broju kako bi se na taj način javnost bolje upoznala sa ovim dragocjenim spomenikom kulture, saopćeno je iz NVO "Avlija".

Andrej Andrejević (1935-1991) je rođen u Sarajevu, 15. oktobar 1935., umro je u Beogradu, 4. maja 1991. godine. Bio je srpski istoričar umjetnosti. Uglavnom se bavio islamskom umjetnošću na tlu Jugoslavije. Gimnaziju je završio u Beogradu 1954. godine. Studirao je istoriju umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu (1954-1960). Između 1960. i 1963. bio je kustos Umjetničke galerije u Sarajevu, potom je izabran za asistenta na Filozofskom fakultetu u Beogradu na predmetu Opšta istorija umjetnosti srednjeg vijeka. Godine 1980. izabran je za docenta, a 1986. za vanrednog profesora.

Bio je stipendista Univerziteta u Strazburu gdje je započeo i utemeljio svoje buduće naučno-istraživačko zanimanje za islamske uticaje na umjetnost južne i zapadne Evrope. Znalac evropskih ali i turskog jezika, neumorni istraživač-putnik i učesnik naučnih skupova uvrstio se među najveće jugoslovenske poznavaoce islamske, arapske i osmanske umjetnosti, često usmjeravajući svoja interesovanja na spomenike islamske umjetnosti na tlu Jugoslavije. O tome svjedoči i njegova specijalizovana bibliografija, naročito Aladža džamija u Foči (magistarski rad 1970. godina) ili Islamska monumentalna umetnost XVI veka u Jugoslaviji (doktorska disertacija, 1980. godina).

U predgovoru drugog dopunjenog izdanja knjige "Aladža džamija u Foči" priređivač Stanislav Živkov je napisao: "Tragičan rat u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine, osim nebrojenih ljudskih žrtava nanio je nepopravljive štete kulturnim spomenicima svih konfesija pri čemu su u najvećem broju nastradale džamije koje su praktično od početka sistematski minirane kako bi im se zatro svaki trag".

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Izložba fotografija Alana Hadžića 'Otisak duše' predstavljena u mostarskoj Kosači

Izložba fotografija povodom 6. aprila, Dana Grada Sarajeva

Otvorena izložba fotografija 'Evropa-Alzas-Sarajevo 1993.-2023.'

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta