Regija     | 21.04.2019. 09:03 |

S prosvjeda Vučić pozvan na dijalog o slobodi medija i poštenim izborima

FENA Agencije

BEOGRAD, 21. travnja (FENA) - Na prosvjedu "1 od 5 milijuna" u Beogradu je u subotu navečer srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić pozvan na dijalog o slobodi medija i poštenim izborima te priopćen sastav tima za pregovore i najavljeno formiranje "slobodne zone" u srbijanskoj prijestolnici ukoliko vlast ne pristane na dijalog s pobunjenim građanima i oporbom.

"Slobodnu zonu" činit će "slobodni narodni parlament sastavljen od slobodnih vijećnika iz Srbije", rekao je u subotu navečer jedan od vođa Saveza za Srbiju (SzS) Janko Veselinović i, pozivajući vlast na dijalog, poručio kako građani i oporba traže samo slobodu medija i stvaranje uvjeta za slobodne i poštene izbore.

Ukoliko u narednih nekoliko dana vlast ne pristane na dijalog s pobunjenim narodom, 4. svibnja u Beogradu bit će formirana "slobodna zona", rekao je Veselinović dodajući kako građani "moraju podvući crtu", ocijenivši da će "Beograd postati centar slobodne zone do pobjede".

Na početku skupa kod Terazijske fontane, pročitana su imena vanstranačkih stručnjaka koji bi činili tim za pregovore o oslobađanju medija i stvaranju uvjeta za slobodne i poštene izbore.

Glumac i dužnosnik Demokratske stranke Branislav Lečić istaknuo je da temeljne poluge "Vučićeve diktature" i krize u kojoj se Srbija nalazi čine "tri najvažnije teme": zarobljeni mediji, teška zlouporaba Regulatornog tijela za elektroničke medije (REM), te neregularni izbori koji se, kako tvrdi, temelje na kupnji glasova, ucjenama i primjeni sile na građanima Srbije.

"Te tri točke su ključne i rekli smo da imamo naše za tu vrstu pregovora. Jesi li rekao da postoji dijalog i da želiš da neistomišljenici uđu u dijalog? Evo ti prilike bez ultimatuma! Kandidiramo ljude, stručne i sposobne da vode dijalog i da urede ove tri točke", poručio je srbijanskom predsjedniku Lečić, prenosi Hina.

Na protuprosvjedu u petak koji je okupio desetke tisuća njegovih pristaša Vučić je poručio političkim protivnicima da ne pristaje na ultimatume i nasilje, ali i da "vlast mora brinuti i o onima koji misle drugačije", te da im treba "odgovoriti pristojno". 

Stručni tim u ime prosvjeda "1 od 5 milijuna" čine profesori Fakulteta političkih znanosti u Beogradu Čedomir Čupić, Snježana Milivojević i Dušan Vučićević, politikolozi Jovanka Matić i Boban Stojanović, redatelj Srđan Dragojević, novinar Vukašin Obradović, te Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja (BIRODI), a u dijalogu će sudjelovati udruga neovisnih novinara (NUNS) i Asocijacija neovisnih i elektroničkih medija.

Prosvjedi protiv vlasti Aleksandra Vučića traju od 8. prosinca u Beogradu, a u međuvremu su ih prihvatili građani i oporba u još stotinjak gradova i općina diljem Srbije, gdje se prosvjedne šetnje organiziraju četvrtkom, petkom i subotom.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Srbija: Brnabić prihvatila zahtjev da se izbori održe 2. lipnja

Kurti: Četvorica policajca puštena na slobodu, Janković u pritvoru u Srbiji

Osmani: Petorica kosovskih policajaca i dalje su taoci u Srbiji

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana