Kultura     | 19.04.2019. 18:53 |

Otvorena izložba fotografija 'Sjećaš li se Sarajeva'Milomira Kovačevića-Strašnog

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 19. aprila (FENA) - Izložba fotografija Milomira Kovačevića-Strašnog "Sjećaš li se Sarajeva/Tu te souvins de Sarajevo" otvorena je u petak u Francuskom institutu u Sarajevu.

Postavka obuhvata 39 fotografija iz prijeratnog perioda, predstavljajući ljude i mjesta koja svjedoče o atmosferi, duhu i vrijednostima koje krase i čine posebnim glavni grad Bosne i Hercegovine.

Obraćajući se sudionicima svečanog čina otvaranja ove nesvakidašnje izložbe, zamjenik direktora Francuskog instituta Raid Faure Abu-Zaideh istaknuo je kako fotografije i rad Milomira Kovačevića-Strašnog najbolje opisuju francusko-bosanskohercegovačko prijateljstvo.

Kazao je kako je Francuski institut otvoren za sve umjetnike, najavljujući da će saradnja s autorom predstavljenih fotografija biti nastavljena u Francuskoj.

Sudionike otvaranja izložbe pozdravio je i autor fotografija koje čine okosnicu prijeratnog opusa i njegove fotoarhive, podsjećajući da njegova saradnja s Francuskim kulturnim centrom datira iz vremena minulog rata i odvija se u različitim oblicima, te da, pored izložbi fotografija, obuhvata i brojne druge projekte.

Milomir Kovačević-Strašni navodi kako u Francuskoj započinje novi život, ali sa sarajevskim duhom, ljudskom toplinom i otvorenom dušom.

Ideja izložbe je, kako je kazao, da se predstavi autentično Sarajevo s dragim ljudima, divnom atmosferom i svim onim što krasi glavni bh. grad, te da i njegove fotografije nastale u Parizu nose dio tog i takvog duha koji slavi zajedništvo, svjedočeći jedinstvo različitosti.      

Milomir Kovačević-Strašni (1961.) od 1995. živi i radi u Parizu, gdje je nastavio uspješnu fotografsku karijeru. Imao je pedesetak samostalnih izložbi, a dobitnik je i brojnih priznanja, među kojima je i francuski Nacionalni orden za zasluge u rangu viteza. Milomir Kovačević-Strašni je zasigurno jedno od najznačajnijih imena u historiji bh. fotografije, ali i znatno šire. Njegove fotografije iz perioda opsade Sarajeva su nezaobilazni umjetnički dokument, a mnoge od njih su istinski simboli tog vremena.  

Zahvaljujući Milomiru Kovačeviću-Strašnom, Sarajevo, zasigurno, ima jednu od najvrijednijih fotodokumentacija s kraja 20. stoljeća koja obuhvata period od osamdesetih godina do kraja opsade grada kada on odlazi u Pariz. Njegovo rad vezan za predratno i ratno Sarajevo obuhvata više od 30.000 fotografija o životu glavnog grada BiH, što ga svrstava u red njegovih najvrijednijih hroničara.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Počelo uređenje Trga Karla Paržika na Marijin dvoru

Glasanje u Sarajevu za parlamentarne izbore u Hrvatskoj

Međunarodni lideri turizma 6. i 7. juna u Sarajevu na samitu 'Otpornost i inovacije'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'