Bosna i Hercegovina     | 19.04.2019. 18:46 |

U USK-u traže hitan sastanak i izmještanje migranata iz Bire i Mirala (VIDEO)

FENA Saopćenje

BIHAĆ, 19. aprila (FENA) - Operativna grupa za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona (USK) na današnjem sastanku zatražila je održavanje vanredne sjednice svih aktera nadležnih za situaciju s migrantima i izbjeglicama u BiH, na kojem bi se odredila lokacija za izmještanje migranata i izbjeglica iz prihvatnih centara Bire i Mirala u nenaseljeno područje.

„Na sastanak u utorak, 23. aprila, pozvali smo predstavnike Ministarstva sigurnosti BiH, Službe za poslove sa strancima BiH, svih međunarodnih organizacija, lokalnih zajednica  i ove Operativne grupe. Nadamo se kako barem ovaj naš poziv neće biti ignoriran, jer nećemo odustati od izmještanja osoba iz ovih prihvatnih centara u nenaseljeno područje. Također, Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne politike USK će putem sanitarne inspekcije pregledati Biru i Miral, kako bi se utvrdilo postoje li i minimalni zakonski uvjeti za njihov rad“, rekao je premijer USK Mustafa Ružnić.

Kantonalni ministar unutrašnjih poslova Nermin Kljajić potvrdio je informaciju da je samo u 18 aprilskih dana Talgo vozom na područje USK stiglo više od 3.000 migranata.

„Vozom skoro svaku noć dolazi između 115 i 150 migranata. Na osnovu prikupljenih svih podataka, možemo reći da na području našeg kantona trenutno boravi oko 6.000 ilegalnih migranata. Ako uzmemo u obzir da je kapacitet četiri prihvatna centra 3.200 mjesta, onda vam je jasno kakva je situacija. Zbog toga smo se odlučili na osnovu svih prikupljenih podataka pokrenuti postupke, odnosno predati krivične prijave protiv svih prijevoznika koji svojim postupcima narušavaju sigurnosnu situaciju u ovom kantonu“, dodao je Kljajić.

Ponovljen je i apel građanima da ne vrše prijevoz i iznajmljivanje privatnih stambenih objekata ilegalnim migrantima, s obzirom da su maksimalno postrožene kontrole i sankcije, te da će se ovakvi postupci tretirati učešćem u trgovini ljudima.

Pogledajte  http://fena.ba/video/2871

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1nYFxM5txVmfdjqs-Amc-XrNAvwdCFEHK?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Iz USK traže zaustavljanje trenutnog načina provođenja readmisije migranata iz Hrvatske

Operativna grupa USK-a protiv novih privremenih prihvatnih centara za migrante

Ne stišavaju se reakcije nakon ubistva migranta u središtu Bihaća

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo