Kultura     | 20.04.2019. 13:19 |

'Banjalučki žubori': Da 'To svjetlo u nama' nikad ne izgubi sjaj

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. aprila (FENA) - Iz edicije 'Banjalučki žubori' objavljena je dvadeseta knjiga, pod naslovom 'To svjetlo u nama', koju je priredio književnik Ismet Bekrić.

- Trudimo se, koliko god je to moguće, da to svjetlo u nama nikad ne izgubi sjaj i da nam obasjava (barem ponekad i titrajući) ne samo staze budućnosti, nego i one male trenutke svakodnevlja - navodi se u uvodniku jubilarnog izdanja.

Prvi broj iz edicije 'Banjalučki žubori' objavljen je 2000. godine pod naslovom 'Prepisano sa sedara'. Od tad se među koricama okupljaju oni koji riječju, slikom i fotografijom žele sačuvati zavičaj u sebi.

- Kad smo prije skoro dvadeset godina objavili prvu knjigu 'Banjalučkih žubora', u čije smo stranice utkali ono što je bilo duboko u nama, kao Vrbas u tjesnacu i među lukama, nismo ni slutili da ćemo doći do broja dvadeset i da će se žubori, barem ponekad, više čuti od huke i mržnje - naglašeno je.  

Podsjećaju da se iz takvih 'Žubora' uzdigao i 'Vezeni most', susret Banjalučana u rodnom gradu i raširile stranice 'Šeher Banje Luke', magazina Banjalučana u Švedskoj i svijetu. 

- Pokušali smo da i mi, iako prognani i rasuti, pomognemo u zajedničkim nastojanjima da naš grad ne izgubi svoj identitet, svoju dušu.

Knjiga pod naslovom 'To svjetlo u nama' iz edicije 'Banjalučki žubori' promovirana je u okviru 31. Međunarodnog sajma knjiga, koji se od 17. do 22. aprila održava u Centru Skenderija u Sarajevu.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

NUBBiH promovisala 28. broj časopisa 'Bosniaca' na Sajmu knjiga

Međunarodni sajam knjiga od 17. do 22. aprila u Centru Skenderija

Internacionalni sajam knjiga i učila od 20. do 25. aprila u Centru Skenderija

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana