Svijet     | 19.04.2019. 13:01 |

Di Maio optužuje Ligu za pokušaj obaranja italijanske vlade

FENA Internet

RIM, 19. aprila (FENA) - Italijanska stranka Liga zaprijetila je obaranjem vlade zbog korupcijskog skandala jednog od njenih visokih političara, saopćio je u petak njen koalicijski partner iz pokreta Pet zvijezda. 

Optužbe je brzo odbacio čelnik Lige Matteo Salvini, ali žestoki verbalni spor naglašava koliko su se odnosi između dva koalicijska saveznika naglo pogoršali uoči predstojećih evropskih izbora. 

Koaliciju su zahvatila previranja u četvrtak kada je protiv Armanda Sirija, ekonomskog savjetnika Salvinija, pokrenuta zvanična istraga zbog navodnog primanja mita kako bi promovirao interese kompanija za obnovljivu energiju.

Siri, koji obavlja dužnost podsekretara u ministarstvu saobraćaja, negira optužbe. Čim je, međutim, vijest o sudskoj istrazi procurila, Danilo Toninelli, visoki član Pet zvijezda, ukinuo mu je članstvo u vladi do daljnjeg.

Taj jednostrani potez razbjesnio je Ligu i doveo je do razmjene teških optužbi između dva koaliciona partnera, koji su formirali iznenađujuću vladajuću alijansu u maju prošle godine nakon nacionalnih izbora na kojima nije bilo jasnog pobjednika.

- Čak i danas Liga prijeti obaranjem vlade. Istinski sam zapanjen - objavio je čelnik Pet zvijezda Luigi Di Maio na Facebooku, optužujući koalicijskog saveznika za neodgovorno djelovanje.

U komentarima koji će sasvim izvjesno pojačati napetosti, Di Maio navodi da njegova stranka smatra da je Siri "i ranije pokušavao uvoditi mjere koje su prilično kontroverzne".

- Mi ih pamtimo. One su završile za našim stolom, izgledale su čudno, i mi smo ih stopirali. Bez nas, ko zna šta bi se desilo - napisao je Di Maio, ne pružajući nikakve detalje.

Siri nije imao nikakvih trenutnih komentara, ali je Salvini odgovorio kratkom izjavom: "Liga želi da vlada dobro i dugo u interesu Italijana. Primisli o krizi vlade mogu se samo pronaći u Di Maiojovoj glavi", prenosi Reuters. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Plenković: Rafalei će idućih 40-ak godina štititi hrvatsko nebo

Šečibović: Planirano izdvajanje više sredstava za Prokoško jezero (VIDEO)

KSB: Vlada planira sredstva za pokriće štete poljoprivrednicima uzrokovane snijegom i mrazom (VIDEO)

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu