Ekonomija     | 19.04.2019. 12:03 |

U Sarajevu predstavljen poziv za podršku preduzetništvu vrijedan milion eura

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 19. aprila (FENA) - Projekt EU4Business predstavio je danas u Sarajevu potencijalnim aplikantima detalje Javnog poziva za dostavljanje projektnih ideja u oblasti razvoja preduzetništva, vrijednog milion eura.

Spomenuti poziv objavila je da Međunarodna organizacija rada (MOR), u okviru projekta EU4Business koji finansira Evropska unija.

Koordinatorica projekta Katarina Crnjanski-Vlajčić pojasnila je da cilj projekta doprinijeti ubrzanju uspostavljanja i razvoja mikro, malih, srednjih i novoregistrovanih (startup) preduzeća, kroz koncept pružanja finansijske i nefinansijske pomoći krajnjim korisnicima, te stvaranje i daljnji razvoj preduzetničke infrastrukture na nivou jedinica lokalne samouprave.

Pojasnila je da je učešće u pozivu otvoreno za kvalifikovane institucije, kako je to definisano metodologijom lokalnog partnerstva za zapošljavanje, što znači da kandidati moraju da se prijave "kao partnerstvo".

- Cilj nam je da na najmanje pet lokacija u BiH formiramo infrastrukturu za daljnji razvoj preduzetništva, uz pokretanje najmanje 100 preduzeća u vlasništvu prvenstven mladih, žena i ranjivih kategorija stanovništva - rekla je Crnjanski-Vlajčić.

Prihvatljiva vrijednost prijedloga projekata (iznos koji sufinansira MOR) se kreće u rasponu od 150.000 do 200.000 eura, uz minimalno sufinansiranje podnosioca prijedloga projekta/konzorcijuma partnera u iznosu od 10 posto ukupne vrijednosti projekta.

Detaljne informacije o pozivu dostupne su na stranici: https://eu4business.ba/poziv-za-dostavljanje-projektnih-prijedloga-eu4business-razvoj-preduzetnistva/, a rok za dostavljanje konceptualnog nacrta je 17. maj 2019.

Osim Međunarodne organizacije rada, u implementaciji Projekta EU4Business učestvuju još UNDP i Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ).

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U Parlamentarnoj skupštini BiH održana prezentacija Transportne zajednice

Prezentacija o Transportnoj zajednici sutra u Parlamentarnoj skupštini BiH

Razvojna banka Federacije BiH u Goraždu prezentovala kreditne linije, moguće i otvaranje poslovnice

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom