Najave     | 19.04.2019. 11:11 |

Obilježavanje Dana planeta Zemlje u Mostaru

FENA Saopćenje

MOSTAR, 19. travnja (FENA) - Svečana ceremonija obilježavanja Dana planete Zemlje u BiH uz proglašenje pobjednika i dodjelu nagrada "Šampioni zaštite prirode, BH Green Awards 2019" održat će se u utorak, 23. travnja, u Gradskoj vijećnici u Mostaru, s početkom u 12 sati.

"Po treći put u Bosni i Hercegovini organiziramo izbor i dodjelu nagrada, a kao prošlogodišnji pobjednik u kategoriji općina, odnosno gradova domaćin završne svečanosti je Grad Mostar", kazali su iz Centra za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle.

Nagrade se dodjeljuju pobjednicima u kategorijama grad-općina, poslovni subjekti, organizacije-nevladine organizacije-fondacije, škole-vrtići, građanka i građanin i neformalne grupe građana, odnosno građanske inicijative.

U ovogodišnjoj kampanji u svim kategorijama sudjelovalo je 48 nominiranih kandidata koji su zajedno prikupili 15.235 glasova, a pobjednicima će biti uručena plaketa "Zlatna Tisa".

"Ovom kampanjom promoviramo korisne, inovativne i kreativne pristupe očuvanju prirode i životne sredine u našoj zemlji. Želimo pronaći pozitivne primjere koji uspješno promoviraju prave vrijednosti u području zaštite životne sredine i koji kao takvi mogu motivirati i druge", navode iz CRP-a.

Centar za razvoj i podršku, koji je i organizator ovog događaja, prethodne dvije godine organizirao je dodjelu priznanja "BiH Green Awards" uz podršku veleposlanstava Republike Češke i SAD-a u BiH, zatim UNDP-a, GIZ-a, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske.

Izjave za medije te zajedničko fotografiranje predviđeno je od 13 do 13.30 sati, priopćeno je iz CRP-a.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Kroz igru i edukaciju posuški prvašići obilježili Dan planeta Zemlje

Učenici mostarskih škola učili o aktivnom doprinošenju zdravijem okolišu

Akcijom čišćenja u Konjicu obilježen Dan planeta Zemlje

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel