Kultura

Djeca Bihaća s vršnjacima migrantima snimili video spot 'Djeca svijeta'

BIHAĆ, 19. aprila (FENA) - Muzička omladina Bihaća pokrenula je projekt "Sounds of Migration" (Zvukovi migracija) čiji je cilj zbližavanje i kulturna razmjena između djece i mladih migranata i njihovih vršnjaka iz Unsko-sanskog kantona.

Rezultat muzičkih radionica "Sound of Migration" bit će album s deset zajedničkih pjesama, tri video spota i svečani koncert koji će početkom ljeta mališani pokloniti građanima Bihaća.

Nedavno je tim povodom obavljeno snimanje prvog video spota za pjesmu "Djeca svijeta“, autora muzike i teksta Adnana Busuladžića. U snimanju su učestvovali učenici Umjetničke škole Bihać, polaznici dramskog studija "Mali princ", djeca iz Afganistana i Irana koji trenutno borave u prihvatnom centru Sedra i muzičari iz Haman jazz benda.

Kako su saopćili iz Muzičke omladine Bihaća, ovaj video odiše dječijom radošću i šalje univerzalnu poruku - djeca cijelog svijeta zaslužuju lijepo djetinjstvo.

-Ovo što radimo zajedno s djecom zaista je iskreno i od srca. Ponosni smo na naš Bihać i sugrađane koji iskazuju ljudskost i dignitet u nastojanju da se pomogne ljudima koji su ovdje došli natjerani nevoljom. Brojni primjeri pokazuju da je za suživot i međusobno razumijevanje potrebno veoma malo. Mi to želimo pokazati kroz univerzalni muzički jezik - izjavio je Adnan Busuladžić, bihaćki muzičar i profesor.    

Projekt "Sounds of Migration" provodi se u okviru Bosnia-Herzegovina Reslience Initiative (BHRI) programa kojeg finansira USAID, a provodi IOM.

 

 

(FENA) L.A.