Kultura     | 19.04.2019. 10:06 |

Izložba radova Alexa Elene u Sarajevu, 'gradu koji ga je naučio smislu života'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. aprila (FENA) - Kulturološki program Modul Memorije 2019, segment Internacionalnog teatarskog festivala MESS, nakon što je prethodno upriličena još jedna projekcija filma "Screem for me Sarajevo" te održan razgovor sa ekipom filma, u subotu 20. aprila donosi u Umjetničkoj galeriji BiH izložbu fotografija "Moving forward" Alexa Elene.

Upravo je Elena jedan od aktera filma i jedan od muzičara koji je 1994., usred rata u BiH, došao u opkoljeno Sarajevo i u BKC-u održao koncert sa Bruceom Dickinsonom. Elena se zahvalio Sarajlijama na toplom dočeku i rekao kako je on taj koji bi nama trebao pljeskati nakon svega što se dogodilo.

- Za mene je Sarajevo mjesto gdje se osjećam kao kod kuće, a vi ste moji prijatelji. Vi ste heroji, vi ste preživjeli rat - istaknuo je on.

Izložba je svojevrsna retrospektiva njegovih dosadašnjih radova i njegovog odnosa prema ljudima i svijetu. Elena kaže kako želi svojim fotografijama slaviti različitost, ljepotu i mir.

- Još od djetinjstva, pokretačka sila moje znatiželje oduvijek je bilo "nastaviti dalje". Nastavljati dalje od životne stagnacije. Nastavljati dalje s jedinstvenom namjerom učenja i primjenjivanja tog znanja kako bih pomogao učiniti svijet boljim mjestom. Nastavljati dalje s mojom muzikom i svojom kamerom kako bih uhvatio trenutke zamrznute u vremenu. Ova retrospektiva mog rada je putovanje kroz ovo što grabi moju pažnju i golica moju znatiženju - podvukao je Elena.

On naglašava da je počašćen te se nalazi skroman pred šansom da predstavi spomenutu izložbu u gradu poput Sarajeva.

- Gradu koji me je promijenio u čovjeka koji sam danas. Gradu koji me je naučio smislu života. Gradu čiji su stanovnici postali moji najbliži prijatelji, braća i sestre - ocijenio je.

Postavka je humanitarnog karaktera. Alexov rad je često vezan upravo za rad sa djecom i za humanitarn rad pa će tako i ovaj put, u saradnji sa Modulom Memorije, njegova umjetnost pomoći onima kojima je to potrebno. Fotografije koje budu izložene u Galeriji, posjetitelji će moći da kupe po narudžbi, u različitim dimenzijama, a novac od prodatih fotografija ići će u ruke Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka", saopćeno je iz MESS-a.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

Pedstave iz Crne Gore i Australije gostuju u progamu Modula Memorije

Izložbom 'Sarajevo - grad ljubavi i stradanja' Danila Krstanovića otvoreno 29. izdanje Modula Memorije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'