Bosna i Hercegovina     | 18.04.2019. 17:02 |

Dodik: Imamo spremne kandidate za ministre, ali čekaju se Bošnjaci

FENA Dušica Stanojević

MRAKOVICA, 18.aprila (FENA) – Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) je sa svojim parnerima spreman da već sutra uđe u parlament Bosne i Hercegovine i izglasa novo Vijeće ministara, ali je protiv uslovljavanja i ulaska BiH u NATO savez, rekao je lider te stranke Milorad Dodik.

Ističući da na jučerašnjem sastanku u Sarajevu ništa nije dogovoreno kada je u pitanju formiranje novog Vijeća ministara, on kaže da je, osim SNSD-a i HDZ spreman da se koliko sutra formira bh. vlast te da se čeka na Bošnjake.

- Veoma je jasna opstrukcija SDA u pogledu onemogućavanja implementacije izborne volje i rezultata, nalazeći razna pitanja koje žele da istaknu prije obaveze formiranja organa vlasti na nivou BiH – ustvrdio je on.  

Dodik je naveo da već imaju tri spremna imena kandidata srpskih ministara za Vijeće ministara BiH, ali nije želio da govorio o kome se radi.

Poznato je od ranije da je kandidat za predsjedavajućeg Zoran Tegeltija, što nije sporno.

Dodao je da Srbi moraju da dobiju ono što je predviđeno Ustavom te da ne prihvata da jedan od ministara iz RS bude nestranačka ličnost i da odbija bilo kakve ucjene.

- Bošnjaci rizikuju da naprave ne samo krizu organa, već i cijele države – ustvrdio je Dodik novinarima na Mrakovici.

Ponovivši protivljenje RS priključenju BiH NATO-u, istakao je da ne preporučuje moguće spekulativne radnje - da jedan ministar, bez obzira koji, u taj vojni savez preda MAP i kaže da je to stav BiH.

-To bi bilo isto kao kada bih ja sutra otišao u Moskvu i potpisao sporazum o priključivanju BiH evroazijskom savjetu. Bez konsenzusa na ovakvim političkim pitanjima niko ne može da djeluje – dodao je Dodik.

Novi sastanak sa liderima SDA Bakira Izetbegovića i HDZ-a Dragana Čovića je moguć jedino, kako je rekao, nakon formiranja vlasti, kako bi se dogovorile određene politike.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Lideri Trojke: Prijetnje državi su prijetnje entitetima

Sastanak predstavnika Razvojne banke FBiH i komercijalnih banaka, cilj podrška razvoju bh. privrede

Magazinović razgovarao s Hunnom - Za godinu dana napravljen veliki napredak

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo