Bosna i Hercegovina     | 18.04.2019. 15:55 |

Tužilaštvo BiH traži kaznu za 19 ubistava kod Prijedora

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. aprila (FENA) - Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je osuđujuću presudu za Boru Milojicu i Želislava Rivića, ocijenivši da je u potpunosti dokazana njihova odgovornost za ubistava 19 Bošnjaka, Roma i Hrvata u prijedorskim selima u junu i julu 1992. godine.

U završnoj riječi Tužilaštvo je navelo da je dokazalo da su Milojica i Rivić, kao pripadnici Šeste čete Ljubijskog bataljona Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovali u širokom i sistematskom napadu na nesrpsko stanovništvo na području Prijedora.

Tužilac Sedin Idrizović je kazao da su zaštićeni svjedoci, nekadašnji saborci optuženog Milojice, potvrdili da je u Hambarinama ubio Sameda Dautbašića, kao i da je sa Perom Đukićem u Volarićima usmrtio devet Roma, koji su bili dovedeni da ukopaju leševe.

Po riječima tužioca, svjedoci su potvrdili da je Milojica ubio čobanina Mehmeda Mulalića prilikom pretresa Čarakova, kao i starijeg čovjeka Ramu Čelića, kada je sa Rivićem i još jednim licem tražio zlato u jednoj kući.

Tužilaštvo je ocijenilo da je dokazalo i da su Milojica i Rivić ubili pet osoba bošnjačke nacionalnosti koje je kod punkta u Hambarinama dovezla Vojna policija. Idrizović je podsjetio na iskaze svjedoka, koji su ispričali da je Milojica prišao kombiju i rekao: “Dajte ih meni”, a potom ih izveo.

Svjedoci su, kako je kazao tužilac, naveli da su čuli pucnje i vidjeli Milojicu i Rivića sa puškama pored mrtvih tijela. Iste noći, kako je dodao, Milojica je usmrtio još jedno lice koje je naišlo kod punkta.

Idrizović je podsjetio i na iskaze svjedoka koji su Milojicu i Rivića označili kao odgovorne za smrt hrvatskog civila Dragana Begića.

Tužilac je kazao da su svjedočenjem u vlastitu korist optuženi samo nastojali da olakšaju svoju poziciju, tvrdeći da su bili posmatrači u pojedinim događajima iz optužnice.

On je podsjetio da je Milojica za ubistva u Volarićima i na punktu u Hambarinama kao počinioce ubistava označio dvojicu zaštićenih svjedoka, koji su svjedočili protiv njega i čiji su iskazi, kako je naveo, bili logični i saglasni s drugim svjedocima.

Idrizović je kazao da drugi dokazi ne potkrepljuju tvrdnje Milojice i da je on u to vrijeme provodio svojevrsnu osvetu za brata.

Tužilac se osvrnuo i na druge svjedoke Odbrane, ocijenivši da se uglavnom radi o nerelevantnim iskazima.

Odbrane će završnu riječ iznijeti 6. maja, javio je BIRN BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica protiv stranog državljanina zbog krijumčarenja osoba državljana Turske

Ukrajina identifikovala 511 osoba osumnjičenih za ratne zločine od ruske invazije

Podignuta optužnica protiv Huse Golaća zbog sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo