Stranačke aktivnosti     | 18.04.2019. 13:55 |

Saopćenje za javnost Građanskog saveza

FENA Saopćenje

Narodna skupština Republike Srpske (RS) usvojila je danas Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima u RS, kojim je predviđeno uspostavljanje rezervnog sastava policije.

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH i predsjednik Građanskog saveza Nihad Čolpa kazao je da usvojeni Nacrt predstavlja kršenje Dejtonskom mirovnog sporazuma.

"Usvojeni Nacrt zakona predstavlja eklatantno kršenje Aneksa 1 Dejtonskog mirovnog sporazuma i opasno igranje s mirom u BiH", smatra Čolpa.

Čolpa je, podsjećamo, prije nekoliko dana podnio Inicijativu Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine za održavanje vanredne sjednice na temu sigurnosne situacije vezano za najavu Vlade RS-a da će uspostaviti rezervni sastav policije.

"Jedina namjena rezervnog sastava MUP-a RS-a može biti da rezervni sastav bude buduća pješadija tog entiteta, a svi znamo šta se devedesetih godina događalo na tom prostoru od strane pješadije inicijalno formirane kao rezervnog sastava", upozorava Čolpa.

On je pozvao kantone u Federaciji BiH da kao odgovor na odluku Narodne skupštine RS-a pokrenu isto pitanje kako bi bili spremni braniti ugroženi mir u BiH.

"Prošlost nam je pokazala da je mirna Bosna i Hercegovina jedino moguća ako postoji ravnoteža u svim segmentima onih koji su za jedinstvenu i stabilnu Bosnu i Hercegovinu i onih koji su protiv takve BiH", zaključio je Nihad Čolpa.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Građanskog saveza

Saopćenje za javnost Građanskog saveza

Saopćenje za javnost Građanskog saveza

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana