Bosna i Hercegovina     | 18.04.2019. 14:00 |

Predstavljen Registar zaposlenih u javnom sektoru na području KS

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 18. aprila (FENA) - Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, u saradnji s Misijom OSCE-a u BiH, predstavio je danas Registar zaposlenih u javnom sektoru na području Kantona Sarajevo.  

Tom prilikom potpisan je i Memorandum o saradnji između Ureda i Misije OSCE-a u BiH.

Šef misije OSCE-a u BiH ambasador Bruce Berton je kazao da će Misija nastaviti da pruža podršku radu Ureda i kantonalnog antikorupcionog tima, uključujući osiguravanje političke podrške za nove inovativne inicijative koje će pomoći ostvarenju veće transparentnosti u javnim institucijama i ojačati prevenciju korupcije u KS.

- Već dugo vremena smatramo da Kanton Sarajevo može da služi za primjer drugim antikorupcijskim timovima i institucijama, i u borbi protiv korupcije ovo nije nikakav izuzetak - naveo je ambasador Berton.

Napomenuo je da je borba protiv korupcije dugoročan proces, ali da u Misiji OSCE-a ostaju predani toj borbi i spremni su da pomognu partnerima u svim organima vlasti, uključujući i antikorupcioni tim u Kantonu Sarajevo, “da bi smo se borili protiv ove bolesti društva“.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković se zahvalio Misiji OSCE-a u BiH koja im pruža nesebičnu i snažnu podršku u nastojanjima da se bore protiv „najvećeg problema našeg društva - korupcija“.    

Kazao je kako mu se čini da je u ova četiri mjeseca „učinjeno više na planu borbe protiv korupcije u Kantonu Sarajevo nego što je učinjeno u BiH u proteklih 20 godina“.

Poručio je da „oni koji politiku vide kao neku vrstu biznisa i žele se kroz nju brzo i nezakonito obogatiti, to u Kantonu Sarajevo više neće moći tako lako“.

Ocijenio je da je Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS jedna od najboljih odluka prethodne i ove vlade. Dodao je da formiranje tima vlade za borbu protiv korupcije također spada u  top odluke vlade, koji su odabrali prave ljude na čelo ovih institucija.

- Ubijeđen sam da ćemo nakon svih propisa koje smo usvojili iznjedriti jednu novu generaciju, novi profil političara koji ulaze u politiku i obonašanje izvršnih funkcija s ciljem da zaista popravljaju stanje u ovom društvu, jer to do sada nije bio slučaj – ustvrdio je Konaković.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je kazao da je trenutno oko 17.000 ljudi unesenih u sistem, a procjena je da će to biti između 22 i 25 hiljada ljudi.

Misli da će vremenom svi prepoznati korist koju će građani imati od jedne ovakve objave.

- Onog trenutka kad stupite na zvaničnu funkciju, postajete izabrani političar, dužnosnik imenovan na bilo koju funkciju, vaš privatni interes postaje manje bitan u odnosu na javni interes. Javni interes, interes svih građana je da znaju gdje njihovi novci idu. Oni idu, između ostalog, i za naše plate i za sve ono što mi radimo – naveo je Forto.     

Šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS Erduan Kafedžić predstavio je Registar zaposlenih u javnom sektoru na području Kantona Sarajevo.

Istaknuo je da imaju veoma moćan antikoruptivni sistem u KS sa uredbama, odlukama, zakonima, pravnim aktima, sa modernom tehnologijom u borbi protiv najveće pošasti današnjice.

- Želim posebno napomenuti da tim i Ured rade u proteklih par mjeseci pod velikim pritiskom. Ti pritisci dolaze iz različitih centara moći u namjeri da osujete ove antikorupotivne aktivnosti. Također, postojali su puno veći otpori za uspostavu ovog registra nego registra imenovanih lica - naveo je Kafedžić.         

Pojasnio je da će javnost imati priliku svakodnevno da ima uvid u aktivnosti koje provodi Ured, Vlada i Skupština KS na polju borbe protiv korupcije.

Kazao je da su vrlo jednostavno napravili smart pretraživanje, gdje se mogu naći podaci o zaposlenim u javnom sektoru u KS.

Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s objavljivanjem podataka o platama, naveo je da „onog trenutka kada pristanete da obnašate javnu funkciju, preuzimate dio odgovornosti“.

- Ako se nekome ne dopada što je u javnom sektoru i što je 'osvijetljen' i što će u narednom periodu biti sve veće svjetlo iz više uglova, on može da ode u privatni sektor. Niko ga ne sprečava i na taj način će biti zaštićen - kazao je Kafedžić.

Upitan da li je objavljivanje Registra u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka i da li je javna funkcija neko ko radi, na primjer, kao portir, nastavnik isl., Kafedžić je kazao da su najčešće otpori bili sa takvim pitanjima da li je ta plata javna.

Po njegovim riječima, plata jeste i mora biti javna, jer se ona izdvaja iz javnih sredstava i to od sredstava građana.

- Mi smo, kao ozbiljna institucija, tražili mišljenje Agencije za zaštitu podataka, ali ne samo mi. Mislim da je Agencija u proteklom periodu zbog ovog registra imala jako puno posla. Dobili smo pozitivno mišljenje Agencije za zaštitu ličnih podataka da plata ne može i ne smije, i radno mjesto, biti sakriveno. Dio polate koji se odnosi na članstvo u sindikatu, troškovi alimentacije, liječenja ili neke druge stvari jesu privatnost i nisu sadržani u ovom registru. Ovdje se radi o neto plati - pojasnio je Kafedžić.               

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

OSCE - Studijska posjeta Gruziji omogućila bolje razumijevanje izbornog procesa

Misija OSCE-a: Odluke visokog predstavnika predstavljaju krajnju mjeru

Misija OSCE-a u BiH uručila vrijednu opremu agencijama za provođenje zakona

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo