Kultura     | 18.04.2019. 10:05 |

Iz štampe izašla monografija 'Generacija Gazi Husrev-begove medrese 1967-1972.'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. aprila (FENA) - Monografija "Svjedok turbulentnog vremena, Generacija Gazi Husrev-begove medrese 1967-1972." izašla je iz štampe, a uslijedit će aktivnosti na njenom predstavljanju.

Knjigom je obuhvaćeno 100 pripadnika generacije, što je ocijenjeno najbrojnijom generacijom poslije Drugog svjetskog rata, saopćili su organizatori.

Riječ je o generaciji koja je podarila reisu-l-ulemu i zamjenika reisu-l-uleme, jedan je bio muftija, dva direktora Gazi Husrev-begove medrese, četiri muderrisa - profesora Gazi Husrev-begove medrese, četiri glavna imama, 41 je obavljao službu imama, muallima i hatiba, a više od 50 ih je na ovaj ili onaj način vezano za Islamsku zajednicu.

U vrijeme agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu pripadnici generacije Gazi Husrev-begove medrese o kojima govori monografija imali su aktivnu ulogu u organizaciji otpora tokom 1991. i prvih mjeseci 1992. i u odbrani, tokom cijelog rata.  

U Sarajevu će monografija biti predstavljena 24. aprila u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, a u Bugojnu 26. aprila u Kristalnoj sali općine Bugojno.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Obilježena 487. godišnjica kontinuiranog rada Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu (VIDEO)

U Sarajevu predstavljena monografija „Muftije Mostara i Hercegovine“

Predstavljena monografija Rapovine: Groblje i crkva sv. Petra u Rapovinama

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom