Svijet     | 17.04.2019. 17:04 |

Erdogan se sastao sa Zarifom radi razgovora o Siriji

FENA Internet

ANKARA, 17. aprila (FENA) - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u srijedu se sastao s iranskim ministrom vanjskih poslova koji je doputovao u Ankaru kako bi ga izvijestio o svom sastanku sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom.

Turska podržava sirijske pobunjeničke grupe, a Iran podržav Assada u dugom sirijskom ratu, ali su dvije strane proširile kontakte u jeku međunarodnih napora na okončanju borbi.

Kazahstan će biti domaćin novog kruga razgovora o Siriji od 25. do 26. aprila u prijestolnici, koja je nedavno preimenovana od  Astane u Nur-Sultan.

- Imao sam dugačak razgovor s Basharom al-Assdom. Predstavit ću detalje tog razgovora predsjedniku Erdoganu - izjavio je novinarima šef iranske diplomatije Mohammad Javad Zarif.

Ankara je prekinula veze s Damaskom 2011. nakon izbijanja sirijskog rata, a Erdogan je ranije opisao Assada kao "ubicu".

Erdogan je, međutim, priznao u februaru da se održavaju kontakti između dviji strana na nižim nivoima i ublažio je svoju retoriku u posljednjim mjesecima.

- U Siriji, od samog početka, na terenu, mi se ne slažemo s Iranom u brojnim pitanjima. Odlučili smo, međutim, da sarađujeemo s Iranom na političkom rješenju - izjavio je u srijedu turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Više puta održani sirijski mirovni pregovori uz posredovanje UN-a nisu uspjeli okončati krvoproliće, a Iran, Rusija i Turska sponzorirali su paralelni, takozvani Astana proces, od početka 2017.

Razgovori između triju zemalja bili su usmjereni na džihadistički bastion Idlib u sjeverozapadnoj Siriji, javili su lokalni sirijski mediji.

Ta regija koja graniči s Turskom uglavnom je pod kontrolom bivšeg ogranka al-Qaede, Hayat Tahrir al-Sham, i teoretski je zaštićena od masivne ofanzive sirijskih vladinih snaga rusko-turskim sporazumom. 

Septembarski sporazum imao je za cilj uspostavu tampon zone u okolini Idliba, ali nikada nije u potpunosti proveden jer se džihadisti odbijaju povući, prenosi AFP.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Nović učestvovao u Rimu na drugom sastanku Konvencije za jačanje CEI

Sastanak Nikšića i Isaka - Vjerujemo u zakonit i ispravan rad svih institucija

SNSD sa HDZ-om BiH i Trojkom saglasan da se Izborni zakon uputi u parlamentarnu proceduru (VIDEO)

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta