Ekonomija     | 17.04.2019. 16:22 |

Ambasador Nelson i direktor Misije USAID-a BiH posjetili pčelare u Čapljini

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. aprila (FENA) - Ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson i direktor Misije USAID-a u BiH Peter Duffy posjetili su u srijedu korisnike sredstava u sklopu projekta USAID/Sweden FARMA II u Čapljini, i to Udrugu pčelara "Pčela" i poljoprivrednu zadrugu Loznica koja se bavi proizvodnjom ljekovitog i aromatičnog bilja.

Nakon posjete, ambasador Nelson je rekao da je impresioniran proizvodnim mogućnostima ovih proizvođača te dodao kako mu je drago da Vlada Sjedinjenih Američkih Država može pomoći malim proizvođačima da poboljšaju svoju proizvodne kapacitete i povećaju svoje prihode.

Inače, tokom 2016. godine, USAID i švedska vlada započeli su projekt 'Razvoja poljoprivrede i poljoprivrednog poduzetništva' (FARMA II). Ovaj petogodišnji projekat usmjeren je na pružanje pomoći seoskim poljoprivrednim proizvođačima u BiH da unaprijede efikasnost svog poslovanja i kvalitet svojih proizvoda, time jačajući prodaju na domaćem tržištu, kao i uspješan izvoz na susjedna tržišta EU.

USAID/Sweden FARMA II projekt prepoznao je nekoliko perspektivnih sektora proizvodnje te usmjerio svoju podršku. Jedan od takvih sektora je proizvodnja ljekovitog i aromatičnog bilja, a poslovi u tom sektoru su uzgoj, skupljanje i prerada bilja, kao što je smilje koje se koristi za eterična ulja, kozmetičke preparate, čajeve i druge proizvode.

Poljoprivredna zadruga Loznica osnovana je s ciljem unaprijeđena proizvodnje i prerade ljekovitog bilja u tom kraju. Zadruga je prvobitno investirala u zasade smilja te zajedno sa nekolicinom lokalnih farmera uzgojila oko 5 hektara smilja, što u sadašnjici omogućava održivo snabdijevanje biljkom i sjemenom smilja.

Nedavno je USAID/SIDA FARMA II projekt, zajedno s poljoprivrednom zadrugom Loznica, kupio stroj za destilaciju visokog kapaciteta koji pretvara bilje u specifične proizvode veće vrijednosti, kao što je eterično ulje od smilja kojeg kao sirovinu koriste poznati proizvođači preparata za njegu kože. 

Također, pčelarstvo ima dugu i bogatu tradiciju u ovom kraju. Ipak, pčelari se suočavaju s mnogim preprekama kako bi održali korak s naprednom i modernom proizvodnjom. Pored činjenice da se pčelarstvo ne tretira kao profitabilna djelatnost, pčelari se bore da nabave kvalitetan vosak, koji je nužan za zdrave košnice, a često se suočavaju i s problemom lažnog meda plasiranog na tržištu.

Pčelarska udruga "Pčela" bavi se unaprjeđenjem interesa lokalnih pčelara s područja Čapljine, a 85 članova udruge posjeduje oko 5.000 košnica i proizvodi oko 51 tonu meda godišnje.

Zahvaljujući FARMA II projektu, pčelarska zadruga Pčela kupila je modernu mašinu koja će im omogućiti proizvodnju kvalitetnog voska potrebnog za formiranje zdravih košnica, a planiraju pokrenuti i pčelarsku školu za mlade koje interesuje djelatnost proizvodnje meda, saopćili su organizatori.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Nove demonstracije farmera u Briselu

Poljski farmeri blokirali puteve širom zemlje

Novi protesti poljoprivrednika u Belgiji

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom