Svijet     | 17.04.2019. 12:42 |

Uganda razmatra ponudu azila Bashiru

FENA Internet

KAMPALA, 17. aprila (FENA) - Uganda će razmotriti da ponudi azil svrgnutom sudanskom čelniku Omaru al-Bashiru uprkos optuži Međunarodnog krivičnog suda (ICC) protiv njega, izjavio je u srijedu ugandski ministar vanjskih poslova Okello Oryem.

- Uganda se neće izvinjavati nikome i mi razmatramo molbu Bashira - izjavio je Oryem Reutersu u Kampali.

Bashira (75), koji je vladao Sudanom 30 godina nakon što je preuzeo vlast u vojnom udaru, svrgnula je vojska u prošloj sedmici nakon višemjesečnih uličnih protesta.

Bashir se suočava s potjernicom ICC-ja zbog smrti oko 300.000 ljudi tokom pobune u sudanskoj zapadnoj regiji Darfur prije više od decenije.

Oryem je kazao da Bashir tek treba da kontaktrira Kampalu radi pružanja eventualnog utočišta, ali je dodao da neće biti ništa pogrešno u razmatranju političkog azila za svrgnutog sudanskog čelnika.

Nije bilo nikakve trenutne reakcije iz ICC-ja sa sjedištem u Den Haagu. Države članice ICC-ja, među kojima je i Uganda, dužne su da predaju optuženike koji se nalaze na njihovoj teritoriji.

Iako je Bashir pod optužnicom ICC-ja za genocid u Darfuru, prelazno vojno vijeće u Khartoumu saopćilo je da ga neće predati i umjesto toga sudit će mu u Sudanu.

Ugandski predsjednik Yoweri Museveni u prošlosti je kritikovao ICC, opisujući ga kao sredstvo zapadnog pravosuđa protiv Afrikanaca i obećao je da će okupiti afričke zemlje oko inicijative na povlačenju iz suda. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Cvijanović: Politika nesvrstanosti izdržala test vremena,njeni principi i danas potrebni svijetu

Srbijanske nevladine i LGBT+ udruge osudile posjet predsjednika Ugande

Uganda uhapsila 20 pobunjeničkih 'saradnika' nakon masakra nad učenicima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'