Ekonomija     | 17.04.2019. 13:15 |

Đonlagić: Godišnji sastanak EBRD-a za ekonomiju BiH velika prilika

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. aprila (FENA) - Profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Dženan Đonlagić smatra da Godišnji sastanak Evropske banke za obnovu i razvoj, koji će 7., 8. i 9. maja ove godine biti održan u Sarajevu, za ekonomiju Bosne i Hercegovine predstavlja veliku priliku.

Osim privlačenja stranih investitora, za BiH je važno i formiranje partnerstava između domaćih i stranih investitora, u kojem važnu ulogu ima njena geografska pozicija.

- Potrebno je pozvati strane investitore iz proizvodnog sektora da izvrše tzv. transfer tehnologija, odnosno outsourcing industrija u BiH. Drugim riječima, to znači da u određenim industrijama, kao što je autoindustrija, jedan dio proizvodnih pogona bude doseljen u BiH i da se tu instaliraju proizvodni pogoni. BiH sigurno ima potencijal za takvo nešto, jer ima odličnu geografsku lokaciju - navodi Đonlagić.

Atraktivna lokacija naše države za strane investitore rezultat je više faktora, kao što su blizina glavnih evropskih gradova i tržišta Bliskog Istoka, četiri međunarodna aerodroma (Sarajevo, Banja Luka, Mostar, Tuzla), dvije riječne luke i dvije međunarodne morske luke, kao i razvijena cestovna i željeznička mreža.

Našoj državi, procjenjuje Đonlagić, nedostaje i tzv. „greenfield“ investicija, odnosno investicija koje grade potencijalne proizvodne pogone od samog početka.

- To su investicije u poslovne, industrijske zone u BiH, a već postoje pozitivni primjeri gradova koji to mogu iskoristiti kao što su Teslić, Žepče, Gračanica, Tešanj, Gradačac i Goražde. Stranim investitorima treba poslati poruku da dio svojih proizvodnih pogona prenesu u već postojeće poslovne zone BiH. To je ono što treba domaćoj ekonomiji, a s obzirom na povoljne uvjete za strane investitore, to je sigurno nešto što se mora iskoristiti na višem nivou - Ističe Đonlagić.

Povoljni uvjeti za strane investitore emituju se kroz povoljnu poresku klimu i niske stope oporezivanja. Važno je istaknuti i da BiH ima jednu od najmanjih stopa oporezivanja u Evropi.

Istovremeno, činjenica da jedna ovako značajna međunarodna finansijska institucija, kaže Đonlagić, organizira međunarodnu konferenciju, u poslovnom svijetu se može shvatiti i kao pozitivan signal ili poziv potencijalnim investitorima da ulože novčana sredstva i da ulože kapital u ekonomiju Bosne i Hercegovine.

- Važno je naglasiti određene prednosti koje ekonomija BiH ima sa aspekta potencijalnih investitora, a to je, u ovom trenutku, prije svega kvalitetno radno sposobno stanovništvo u pojedinim sektorima. Radi se o visokokvalificiranoj radnoj snazi koja može napraviti dvostruki pozitivni učinak za domaću ekonomiju ostankom i privređivanjem u BiH.

Sektor informacionih tehnologija (IT), bez dileme, pruža takve mogućnosti. To je jedan veoma potentan sektor koji domaća ekonomija mora iskoristiti tako da se taj intelektualni kapital koji posjeduje multiplicira u domaćoj ekonomiji. To znači da dohodak koji oni ostvaruju u domaćoj ekonomiji bude potrošen ovdje - ističe je Đonlagić.

Važno je, ističe Đonlagić, investirati i u kvalitetnu putnu infrastrukturu. U tom kontekstu ističe i nužnost finalizacije Koridora 5-C.

- Koridor 5-C predstavlja autoput evropskog značaja, koji će povezati potencijalne investitore iz srednje i istočne Evrope sa BiH. To, dakako, može biti kroz sektor autoindustrije i metalski sektor - navodi Đonlagić.

Prisjećanja radi, 7., 8. i 9. maja ove godine, BiH će biti država domaćin jednog od najznačajnijih događaja u posljednje dvije decenije, Godišnjeg sastanka Odbora guvernera EBRD-a.

Procjenjuje se da će našu državu tim povodom posjetiti više od 2.000 predstavnika međunarodne poslovne zajednice, investitora, visokih vladinih zvaničnika (guverneri EBRD-a, ministri finansija, ekonomije, trezora ili Centralne banke) te predstavnika organizacija civilnog društva.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Nikšić i direktorica Ureda EBRD-a u BiH o infrasturkturnim projektima i reformskim procesima

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta