Svijet     | 17.04.2019. 11:34 |

Akar pohvalio 'konstruktivne razgovore' sa Shanahanom u Washingtonu

FENA Internet

ISTANBUL, 17. aprila (FENA) - Turski ministar odbrane Hulusi Akar izjavio je da je imao "veoma konstruktivne" razgovore s vršiocem dužnosti američkog ministra odbrane Patrickom Shanahanom i da su se njihovi stavovi o nekim temama prbližili, javila je u srijedu državna novinska agencija Anadolija.

Akar je bio u posjeti Washingtonu s velikom turskom delegacijom radi razgovora koji su djelomično bili posvećeni i nesuglasicama između dvije saveznice u NATO-u, uglavnom oko nabavke ruskog sistema protivraketne odbrane S-400 i rata u Siriji.  

- Razgovori su bili veoma konstruktivni i održani su s veoma pozitivnim pristupom. Sa zadovoljstvom smo uočili da su oni mnogo bolje razumjeli brojne teme, i da su sada po tim pitanjima mnogo bliže našim stavovima - izjavio je Akar o susretu sa Shanahanom, prenosi Anadolija

On nije spomenuo o kojim je konkretnim temama riječ.

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je u prošloj sedmici da je Washington poručio Ankari da bi se mogla suočiti s kaznenim mjerama zbog kupovine ruskog sistema S-400.

Portparol turskog predsjednika Tayyipa Erdogana Ibrahim Kalin izjavio je u utorak da Turska očekuje da predsjednik Donald Trump iskoristi svoje ovlasti kako bi je zaštitio ukoliko Kongres odluči da uvede sankcije Ankari zbog planirane nabavke S-400.

Turska nije odustala od tog aranžmana i saopćila je da SAD ne bi trebale uvesti sankcije jer Ankara nije neprijatelj Washingtonu i ostaje predana NATO-u, prenosi Reuters.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Zvaničnik Hamasa tvrdi da nema napretka u razgovorima u Kairu o prekidu vatre u Gazi

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine završena bez dogovora, nastavak 4. travnja

Izrael šalje delegaciju u Katar na nove razgovore o prekidu vatre u Gazi

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'