Bosna i Hercegovina     | 17.04.2019. 10:23 |

U toku sjednica Skupštine Kantona Sarajevo

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 17. aprila  (FENA) - U toku je sjednica Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj bi delegati trebalo da razmotre Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o dopunskim pravima boraca-branitelja Bosne i Hercegovine (skraćeni postupak). Ovaj zakon odnosi se na pravo branitelja na besplatnu i povlaštenu vožnju u javnom gradskom prijevozu na području Kantona, ako to pravo ne mogu ostvariti po drugom osnovu.

Predviđeno je da se korisnici mogu opredijeliti između dva prijevoznika, GRAS-a i Centrotransa, do početka primjene jedinstvenog tarifnog sistema u kojem bi kartu mogli koristiti kod oba prijevoznika.

Za današnju sjednicu Skupštine je među mnogim drugim tačkama najavljenog dnevnog reda predviđen Prijedlog zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo. Tim aktom se utvrđuju obaveze nosiocima javnih funkcija da prijave zatečenu imovinu i prihode, porijeklo i promjene imovine i prihoda, kao i poklone koje dobiju u toku obavljanja javne funkcije.

Prijedlog zakona predviđa i kazne od 1.000 do 2.500 KM za kašnjenje u godišnjem prijavljivanju imovine, od 10.000 do 20.000 KM za neprijavljivanje imovine prilikom preuzimanja dužnosti, a za ponovljeni prekršaj od 3.000 do 6.000 KM.

Jedan od razloga za donošenje tog zakona je i obaveza proizašla iz međunarodne Konvencija o borbi protiv korupcije. Za provođenje zakona, ako bude usvojen, bit će nadležan Ured Kantona Sarajevo za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom.

Današnja sjednica Skupštine počela je odavanjem počasti poginulim uposlenicama Osnovne škole "Kovačići". 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Skupština Srbije: Lokalni i beogradski izbori 2. lipnja

Sjednica Predstavničkog doma PFBiH još uvijek traje, razmatra se sigurnosna situacija u FBiH

Nastavljena deseta redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta