Najave     | 17.04.2019. 07:05 |

Sjednica VSTV-a - Godišnji izvještaj, srednjoročni plan i rad UDT-a u fokusu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. aprila (FENA) - Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) zakazalo je dvodnevnu redovnu sjednicu za 17. i 18. aprila na kojoj bi, kako je planirano, trebao biti razmatran Godišnji izvještaj VSTV-a BiH za 2018. godinu, te donesena odluka o otpočinjanju procesa izrade srednjoročnog plana rada ovog regulatornog tijela za razdoblje 2020–2022. godine.

Dvije tačke predloženog dnevnog reda odnose se na transparentnost disciplinskih postupaka, odnosno na Informaciju o radu Ureda disciplinskog tužitelja (UDT) za prvi kvartal 2019. godine, potvrđeno je Feni u VSTV-u BiH.

Istovremeno, članovi VSTV-a bi se trebali očitovati i u vezi s angažmanom međunarodnog stručnog savjetnika za analizu 'vladavine prava' i praćenje suđenja u okviru projekta „Izgradnja efikasnog pravosuđa u službi građana“ – IPA 2017.

Na dnevnom redu su i Izmjene i dopune Uputstva za izradu planova za rješavanje predmeta ratnih zločina u tužiteljstvima (Projekat “Unapređenje rada na predmetima ratnih zločina u BiH”)

Prijedlogom dnevnog reda predviđeno je razmatranje Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku FBiH.

Vijeće će se izjasniti i u vezi s organizacijom TAIEX konferencije pod nazivom “Kvalitet u pravosuđu” u sklopu Projekta unapređenja kvaliteta u pravosuđu.

Između ostalog, planirano je razmatranje zaključka Radne grupe za unapređenje procesuiranja predmeta stečaja i likvidacije – inicijative za slanje urgencije za usvajanje novog Zakona o stečaju FBiH, kao i Informacije o komunalnim predmetima za 2018. godinu.

Informacija o predmetima u vezi sa oduzimanjem imovinske koristi za 2018. godinu i Informacija o KTN (konkretno krivično djelo s nepoznatim počiniteljem) i KTA (neodredivo krivično djelo ili počinitelj, a ukazuje na protupravnu radnju) predmetima za 2018. godinu, također, su na dnevnom redu dvodnevne sjednice VSTV-a BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Sjednica Predstavničkog doma PFBiH još uvijek traje, razmatra se sigurnosna situacija u FBiH

Nastavljena deseta redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije