Ekonomija     | 16.04.2019. 20:01 |

Počeo Energetski summit u Neumu - energetska tranzicija ključna tema

FENA Saopćenje

NEUM, 16. travnja (FENA) - Uvodnim izlaganjima predstavnika međunarodne zajednice i entitetskih premijera počeo je 5. energetski summit u Neumu, koji će naredna tri dana biti mjesto susreta više od 650 sudionika i donositelja odluka u reformi energetskog sektora u BiH.

 Energetska tranzicija, te status i izazovi tržišta u energetskoj tranziciji, platforma potencijala biomase u BiH, reforma sustava poticaja obnovljivih izvora energije i građanska energija, važnosti energetske efikasnosti, perspektiva gasnog sektora u energetskoj tranziciji, te uloga medija u procesu energetske tranzicije teme su ovogodišnjeg energetskog summita.

 "SAD će podržati BiH u procesu reforme energetskog sektora jer je važan za bolju i sigurniju budućnost", poručio je u svom obraćanju veleposlanik SAD-a u BiH Eric Nelson, naglasivši kako energetski sektor u BiH ima nevjerojatan potencijal, te da zemlja već proizvodi više električne energije nego joj je potrebno.

 Napominjući da bh. građani plaćaju jednu od najvećih cijena gasa u Europi, veleposlanik Nelson je podsjetio da je BiH pod sankcijama EU zajednice, te da je reforma nužna.

 "Reforme će pomoći da BiH ostane zemlja koja izvozi električnu energiju, da poveća svoju energetsku sigurnost i da smanji cijenu energije za svoje potrošače", zaključio je Nelson.

 Veleposlanica SR Njemačke u BiH Christiane Hohmann također je podcrtala kako je energetska tranzicija ključna tema, te odmicanje od fosilnih goriva prema obnovljivim izvorima energije i prema energetskoj efikasnosti. "Važna je spona eksperata i politike i ovo je bitno za građane jer im omogućuje velike uštede", naglasila je veleposlanica Hohmann.

 Veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva u BiH Matthew Field čestitao je bh. vlastima na usvajanju Okvirne energetske strategije u BiH, te istaknuo da summit treba iskoristiti za novi reformski zamah u energetskom sektoru u BiH.  

 On je naglasio da neophodne reforme uključuju: usvajanje zakona na državnoj razini o regulatoru, prenosu i tržištu električne energije i prirodnog gasa, usvajanje amandmana na zakone o energetskoj efikasnosti u oba entiteta u skladu s preporukama energetske zajednice, imenovanje menadžmenta Elektroprijenosa na transparentan i zakonit način, te reforme u drugim poljima, uključujući u segmentu obnovljivih izvora energije. 

 Zamjenik voditelja Izaslanstva EU u BiH Khaldoun Sinno kazao je kako su se u Crnoj Gori na susretu ministara za energetiku ministri zemalja iz regije obvezali da će raditi na ispunjavanju EU uvjeta i za povećanje energetske efikasnosti. "Potrebna je suradnja svih razina vlasti i mi pozivamo sve prisutne danas da rade zajednički i da ovo postane prioritet broj jedan u BiH", zaključio je Sinno.

 Organizatori 5. energetskog summita su USAID projekat Investiranje u sektor energije (EIA), Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH kroz projekte "Poticanje obnovljivih izvora energije u BiH" i "Poticanje energetske efikasnosti u BiH" i Britansko veleposlanstvo Sarajevo uz pokroviteljstvo Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energiju u FBiH i Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske, priopćili su organizatori.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Najavljuje se stroža kontrola iznajmljivača apartmana "na crno"

Maslać i Jurković: Neum ima potencijal za unaprjeđenje i razvoj turizma

Ministar Dizdar poručio: Neum treba biti primjer suživota

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo