Bosna i Hercegovina     | 16.04.2019. 14:41 |

Završena dvodnevna konferencija Opći izbori 2018-Izazovi izbornog procesa u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. aprila (FENA) - Usvajanjem preporuka i zaključaka, danas je u Sarajevu završena dvodnevna konferencija „Opći izbori 2018 - Izazovi izbornog procesa u Bosni i Hercegovini“, koju je Centralna izborna komisija (CIK) BiH organizirala uz finansijsku podršku Misije OSCE-a u BiH i Vijeća Evrope.

Konferencija je okupila više od 200 učesnika. Glavni sudionici konferencije su bili članovi općinskih/gradskih izbornih komisija a kao gosti konferenciji su prisustvovali predstavnici Državnih izbornih komisija Slovenije i Makedonije, predstavnici OSCE-a, Vijeća Evrope, Delegacije EU u BiH, ODIHR-a, USAID-a, IFES-a, ambasada Turske, Norveške i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH.

Obrađeni su najznačajniji aspekti izbornog procesa u Bosni i Hercegovini. Kontekst i problematika Općih izbora 2018. godine zajednička su tema svih održanih panela.

Cilj konferencije je bio analiza Općih izbora 2018. godine, sumiranje zaključaka i formuliranje preporuka za poboljšanje cjelokupnog izbornog procesa u BiH – saopćeno je iz CIK-a BiH.

Usvojeno je više od 40 preporuka i zaključaka konferencije. Jedan od njih je da je, zbog utvrđenih nedostataka u primjeni odredbi poglavlja Izbornog zakona BiH koje se odnosi na birački spisak, potrebno to poglavlje temeljno analizirati i predložiti mjere koje će zahtijevati stalno analiziranje i prečišćavanje podataka koji se koriste za potrebe Centralnog biračkog spiska, odnosno jasnije definirati obaveze svih nadležnih organa u izradi tačnog Centralnog biračkog spiska.

Također, predloženo je da Centralna izborna komisija BiH organizira redovne kvartalne koordinirajuće sastanke s nadležnim ministarstvima unutrašnjih poslova, Javnim registrom Brčko distrikta BiH, državnim i entitetskim ministarstvima za ljudska prava i izbjeglice, IDDEEA-om i drugim nadležnim tijelima, a u vezi s redovnim ažuriranjem Centralnog biračkog spiska.

U skladu s izvršenom analizom o imenovanju i obuci članova biračkih odbora, kao i problematici odustajanja od članstva u biračkim odborima, potrebno je unaprijediti ovu aktivnost izbornih komisija - navodi se u saopćenju.

Dodaje se da su izborne komisije koristile uobičajene metode informiranja birača o izbornom procesu, ali je potrebno da izborne komisije prilikom redovnog informiranja birača o podacima neophodnim za provedbu izbora istraže i druge efikasne metode informiranja birača i javnosti i da djeluju na unapređenju transparentnosti u svom radu.

Tokom konferencije Centralna izborna komisija BiH je dodjelila kolektivne i pojedinačne plakete i zahvalnice za poseban doprinos izbornom procesu u Bosni i Hercegovini - saopćeno je iz te institucije.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Regionalna diskusija o ulozi umjetne inteligencije u izbornim procesima

CIKBiH-Za 18 političkih stranaka izrečena mjera uskraćivanja prava kandidiranja na narednim izborima

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!