Bosna i Hercegovina     | 16.04.2019. 14:15 |

Delegacija PSBiH na konferenciji mladih parlamentaraca u Podgorici

FENA Saopćenje

PODGORICA/SARAJEVO, 16. aprila (FENA) - U Podgorici je danas s radom završila "Konferencija mladih parlamentaraca Evropske unije (EU) i zemalja zapadnog Balkana", na kojoj su uime Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) učestvovale poslanice u Predstavničkom domu PSBiH Darijana Filipović, Snježana Novaković Bursać i Alma Čolo.

Konferencija, koja je održana na inicijativu i u organizaciji Skupštine Crne Gore, okupila je mlade parlamentarce iz zemalja članica EU i država zapadnog Balkana s ciljem podsticanja parlamentarnog dijaloga, razmjene znanja, iskustava i dobrih praksi, kao i unapređenja saradnje mladih poslanika iz cijele Evrope.

Tokom dvodnevnog zasjedanja razgovaralo se o perspektivama proširenja EU nakon ovogodišnjih izbora za Evropski parlament, o ulozi nacionalnih parlamenata u Berlinskom procesu, o obrazovanju kao pokretaču razvoja, kao i o mogućem uspostavljanju mreže mladih parlamentaraca EU i zemalja zapadnog Balkana.

U pozdravnom obraćanju predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović istakao je da parlamentarna diplomatija ima ključnu ulogu u jačanju demokratskih procesa koji  treba da obezbijede dugoročnu dobrosusjedsku saradnju i prosperitet država na putu ka članstvu u EU.

U svom izlaganju poslanica u Predstavničkom domu PSBiH Alma Čolo istakla je da mladi parlamentarci moraju da koriste sve prednosti i tehnološke mogućnosti današnjice za bolje kominiciranje, umrežavanje i međusobno pomaganje u lobiranju za brži put zemalja našeg regiona ka zajedničkom cilju, članstvu u EU.

U svom obraćanju učesnicima konferencije poslanica u Predstavničkom domu PSBiH Snježana Novaković Bursać naglasila je potrebu fer i realističnog pristupa, kao i primjene istovjetnih standarda prema svim pojedinačnim zemljama koje treba da prihvate i primjenjuju tekovine EU u izgradnji međusobnih odnosa, kao i odnosa unutar EU.

Poslanica Darijana Filipović je u svom obraćanju zahvalila organizatoru, Parlamentu Crne Gore na organizaciji ove konferencije i istakla da je bitno da parlamentarci iz Bosne i Hercegovine učestvuju u ovakvoj vrsti dijaloga u okviru kojeg imaju priliku da razmijene iskustva, da čuju drugačije perspektive i mišljenja i da ih izgrade u vlastita nastojanja izgradnje  evropske Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Komisije za vanjske poslove Hrvatskog sabora Miro Kovač naglasio je  da se Hrvatska snažno zalaže za proces proširenja, te dodao da zemlje zapadnog Balkana u Hrvatskoj imaju prijatelja i podršku na putu ka članstvu u EU, naročito imajući u vidu predstojeće predsjedavanje Hrvatske Savjetom EU početkom 2020. godine.

Tokom rasprave zaključeno je da politike proširenja treba da budu visoko na agendi na prioriteta zemalja EU. S tim u vezi naglašeno je da jedino ujedinjena Evropa, uključujući i države zapadnog Balkana, može biti bezbjedna i ekonomski stabilna, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PBiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Predstavnički dom PSBiH - Poslanici raspravljaju o političkoj situaciji u institucijama BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'