Bosna i Hercegovina     | 16.04.2019. 13:43 |

Dodik u pismu Macronu - Najdublje žaljenje zbog tragedije Notre Damea

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. aprila (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik uputio je pismo predsjedniku Republike Francuske Emanuelu Macronu te izrazio žaljenje što je u požaru stradala katedrala Notre Dame u Parizu.

- Kao član Predsjedništva BiH i njegov aktuelni predsjedavajući, izražavam Vama i francuskom narodu najdublјe žalјenje zbog tragedije koja se dogodila s katedralom Notre Dame. To remek-djelo gotičke umjetnosti jedan je od najvažnijih simbola evropske kulture i predstavlјa prvorazrednu vrijednost ne samo za francuski narod, već i sve nas kojima je stalo do hrišćanskog nasljeđa koje je temelј našeg identiteta.

Srpski narod se u svojoj historiji mnogo puta suočio sa strašnim razaranjima svojih svetinja, kada je tokom užasnog pogroma postradalo više naših crkava i manastira na Kosovu i Metohiji, ali je i izgorio biser naše duhovnosti, manastir Hilandar na Svetoj gori. On je, kao i veličanstvena katedrala Notre Dame, građen stotinama godina, od 12. do 14. vijeka, a progutao ga je požar u jednom danu. Ipak, ogromnim naporima cijelog srpskog naroda i njegovih prijatelјa, od tada do danas je velikim dijelom obnovlјen - naveo je Dodik u pismu Macronu.

Izrazio je nadu da će i veleljepni pariski hram posvećen bogorodici Mariji biti ubrzo obnovljen. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Isak Dodiku: Više se ljudi sa mnom dnevno slika nego što dođe na tvoj politički skup u Banjoj Luci

Dodikov advokatski tim tvrdi da Tužilaštvo BiH nije dokazalo ništa i da je suđenje čista politika

Vučić i Dodik sa Srbima u Mostaru: Obećano više sredstava za razvoj svih krajeva u kojima žive Srbi

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'