Bosna i Hercegovina     | 16.04.2019. 11:48 |

Podnesen zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju RS

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 16. aprila (FENA) - Petnaest zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) podnijelo je Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju Republike Srpske.

Kako je danas Feni kazao zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH Šemsudin Mehmedović, zahtjev za ocjenu ustavnosti podnesen je zbog kršenja odredbi Ustava Bosne i Hercegovine u pogledu nadležnosti za izdavanje licenci za međunarodni transport, jer „ono što nije nadležnost entiteta ne može stajati u entitetskom zakonu“.

Konkretno, zahtjev za ocjenu ustavnosti osporenog zakona podnesen je radi povrede člana III Ustava BiH koji se tiče nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine i odnosa između institucija Bosne i Hercegovine i entiteta.

Komentirajući upit u vezi s tim, Mehmedović navodi kako se povreda odredbi Ustava BiH sastoji u propisivanju materije međunarodnog transporta i izdavanja licenci za njegovo vršenje na način učinjen članom 9. Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju RS i na temelju njega donesenog Pravilnika o uvjetima i postupku izdavanja licenci prijevoznika, izvoda iz licence i načinu označavanja vozila, koji su u direktnoj suprotnosti sa članom 5. Zakona o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu BiH.

Precizirao je kako je osporenim zakonom ostavljena mogućnost da RS izdaje licence za međunarodni transport, odnosno da te entitetske licence zamjenjuju licence koje izdaje Ministarstvo prometa i komunikacija BiH, a što je u suprotnosti s Ustavom BiH.

- Očekujemo da se Ustavni sud BiH očituje o tom pitanju u što skorije vrijeme - kazao je Mehmedović.   

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Ko 'koči' potpisivanje ugovora Islamske zajednice sa državom BiH?

Novalić: FBiH nije, niti će učestvovati u razgovorima o entitetskoj liniji

Višković: Uskoro sastanak s Novalićem, moguće vansudsko poravnanje

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana