Svijet     | 16.04.2019. 11:01 |

Tusk: "San o prekretnici u Brexitu nije umro"

FENA Internet

STRASBOURG, 16. aprila (FENA) - Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk pozvao je u utorak da se "san" da bi Britanija mogla odustati od napuštanja Evropske unije ne odbaci i zatražio je od političara da ne podlegnu pritisku u pregovorima o Brexitu za brzim britanskim napuštanjem bloka.

Izvještavajući Evropski parlament u Strasbourgu o prošlosedmičnom samitu o Brexitu, Tusk je kazao da reagira na izjavu jednog nacionalnog čelnika koji je upozorio "sanjare" da ne pomisle da bi se "kurs Brexita mogao preokrenuti".

- U ovom prilično teškom trenutku u našoj historiji potrebni su nam sanjari i snovi. Ne možemo se prepustiti fatalizmu. Barem ja neću prestati sanjati o boljoj i jedinstvenoj Evropi - izjavio je Tusk, dugo vremena glasni zagovornik da se Britaniji pruži prilika da ostane u EU.

Nije bilo odmah jasno na kojeg je nacionalnog čelnika mislio, ali je francuski predsjednik Emmanuel Macron insistirao na samitu da se Britaniji pruži samo nekoliko sedmica da odluči da li da napusti blok pod dogovorenim uvjetima ili bez njih. Samit je završen kompromisom kada je Britaniji odobreno još šest mjeseci.

- Znam da su s obje strane La Manchea, svi, uključujući i mene, iscrpljeni Brexitom, što je potpuno razumljivo. To, ipak, nije opravdanje da se kaže: "Odustanimo od toga samo zato što smo umorni" - kazao je Tusk, prenosi Reuters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Macron: Francuskoj je potreban 'red, red i red' za suzbijanje nemira

Šema nagodbe britanske vlade nakon Brexita za građane EU je nezakonita

Putin: Ruski gubitak povjerenja u Zapad otežao bi postizanje rješenja ukrajinskog sukoba

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta