Najave     | 16.04.2019. 07:24 |

Konferencija o prevenciji i borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. aprila (FENA) - Na konferenciji „Podizanje svijesti o prevenciji i borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma" danas u Sarajevu bit će predstavljeni dosadašnji rezultati tog projekta čiji je cilj podizanje svijesti među zainteresiranim stranama, njihovo povezivanje u dijalog i pomoć bh. vlastima u  prevenciji i borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma u BiH.

Konferencija je organizirana u saradnji s Ministarstvom sigurnosti BiH u okviru projekta „Podrška borbi protiv pranja novca“, koji finansira Evropska unija.

Jedan od uslova za pridruženje Evropskoj uniji je i to da su pravni okviri i propisi u pogledu borbe protiv pranja novca na svim zakonodavnim nivoima u BiH usklađeni sa zahtjevima Evropske unije. U okviru projekta, stručnjaci iz zemalja članica su zajedno sa predstavnicima BiH usporedili domaće zakonodavstvo u oblasti pranja novca i finansiranja terorizma sa zakonodavstvom Evropske unije i ustanovili nedostatke i rješenja za otklanjanje tih nedostataka.

Projektom je obezbijeđena i IT oprema kako bi se omogućila nadogradnja postojećeg sistema za analizu sumnjivih transakcija, koja se radi u okviru Finansijsko-obavještajnog odjeljenja Državne agencije za istrage i zaštitu.

Eksperti iz Austrije i Slovenije, kao i eksperti različitih institucija iz Bosne i Hercegovine, u okviru projekta su postavili temelje za nastavak rada na aktivnostima koje će imati pozitivan učinak na rad svih organa krivičnog gonjenja.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'