Svijet     | 15.04.2019. 16:26 |

Na valu populizma stranka Finci skoro pobijedila na izborima

FENA Internet

HELSINKI, 15. aprila (FENA) - Na valu populizma širom Evrope i obećavajući da će usporiti finske napore u borbi protiv klimatskih promjena, euroskeptična stranka Finci samo je 6.800 glasova od pobjede na parlamentarniim izborima - ostvarujući rezultat koji je nadmašio čak i najoptimističnije stranačke prognoze.

U naslovu u jednim novinama pisalo je: "izborni triler svih vremena".

Rzultat nedjeljnih izbora mogo bi poremetiti politički balans u Finskoj, članici Evropske unije od 5,5 miliona ljudi koja dijeli dugu granicu s Rusijom i s trećinom  površine iznad Arktičkog kruga.

Oni također naglašavaju borbu tradicionalnih evropskih stranaka da zadrže pristalice. Decenijama su Stranka centra, konzervativna Narodna akoalicija i Socijaldemokrati lijevog centra dominirali finskom politikom. Ovaj put su te stranke zajedno osvojile 49 posto glasova, što je istorijski loš rezultat.

Uz sve prebrojane glasove, tri stranke na jučerašnjim izborima dijele samo dva mjesta u parlamentu Eduskunta koji broji 200 poslanika, što bi moglo otežati pregovore oko formiranje nove finske koalicijske vlade.

Opozicioni Socijaldemokrati, predvođeni bivšim ministrom finansija i sindikalnim čelnikom Antti Rinneom, osvojili su 17 posto glasova ili 40 poslaničkih mjesta, daleko manje od 101 mjesta potrebnog za većinu.

Odmah iza njih je stranka Finci sa 17,5 posto ili 39 poslaničkih mjesta, i Narodna koalicija sa 17 posto ili 38 poslanika. Stranka centra odlazećeg premijera Juhe Sipile na četvrtom je mjestu s 13,8 posto glasova i Stranka Zelenih s 11,5 posto.

Preliminarni odziv glasača iznosio je 72 posto, saopćili su izborni zvaničnici, prenosi Associated Press.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Izbori u Hrvatskoj: Bračne i rođačke veze hrvatskih političarki i političara

Izbori u Hrvatskoj: Na Veliki petak u ponoć istječe rok za kandidature

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom