Bosna i Hercegovina     | 15.04.2019. 16:46 |

General Mašović razgovarao s načelnikom Generalštaba OS Republike Poljske

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. aprila (FENA) - Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) generalpukovnik Senad Mašović primio je danas u posjetu načelnika Generalštaba Oružanih snaga Republike Poljske generalpukovnika Rajmunda Andrzejczaka.   

Razgovarano o razvoju i unapređenju saradnje oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Poljske, odnosno jačanju bilateralne vojne saradnje u narednom periodu.

General Mašović je, između ostalog, izrazio zahvalnost za dosadašnju podršku Republike Poljske, kao članice NATO-a Bosni i Hercegovini na njenom putu ka evroatlantskim integracijama, kao i za značajan doprinos poljskog vojnog kontigenta za učešće u misiji Althea, koji je angažiran u sastavu snaga EUFOR-a u BiH.

Mašović je načelnika Generalštaba Oružanih snaga Poljske upoznao s aktuelnim stanjem, težišnim aktivnostima i operacijama OSBiH u zemlji i inostranstvu, kao i ključnim aktivnostima u ovoj godini i planovima za naredni period.

Između ostalog, prezentirao mu je rezultate OSBiH u oblasti deminiranja, rješavanja viškova naoružanja i municije, obuke, te učešća pripadnika OSBiH operacijama podrške miru u svijetu.   

General Andrzejczak se zahvalio generalu Mašoviću na prijemu te iskazao čvrstu opredijeljenost Oružanih snaga Poljske za nastavkom saradnje i pružanja podrške Oružanim snagama BiH u procesu daljih aktivnosti odbrambene reforme i izvršenja zakonom definirane misije i zadataka, kao i podrške BiH na njenom putu ka evroatlantskim integracijama.  

Susretu su prisustvovali operativni komandant OS Poljske generalmajor Tomasz Piotrovski, direktor Odjeljenja komisije u Birou za nacionalnu sigurnost Poljske brigadni general Jaroslaw Kraszewski, te vojni ataše akreditiran za BiH brigadir Tomasz Trzcinski i komandant poljskog vojnog kontigenta EUFOR-a potpukovnik Pawel Jedryczka.

Ispred OSBiH, sastanku su prisustvovali zamjenik načelnika ZŠ OSBiH generalmajor Ivica Jerkić, šef kabineta načelnika ZŠ OSBiH brigadir Edin Fako, načelnik Uprave za logistiku ZŠ OSBiH brigadir Nebojša Bošnjak i glavni narednik OSBiH Mario Bagarić, saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Policija pretražuje kuće bivših poljskih zvaničnika u istrazi o finansijskom skandalu

Ruski ambasador ignorirao poziv da se pojavi u poljskom ministarstvu vanjskih poslova

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo