Bosna i Hercegovina     | 15.04.2019. 16:43 |

Delegacija PSBiH na 15. konferenciji COSAP-a u Beogradu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. aprila (FENA) - Učesnici 15. konferencije parlamentarnih odbora za evropske integracije/poslove zemalja Procesa stabilizacije i pridruživanja jugoistočne Evrope (COSAP) potvrdili su danas u Beogradu posvećenost procesu pridruživanja i pristupanja Evropskoj uniji (EU), te istakli važnost ovog procesa kao mehanizma za ubrzavanje reformi, obezbjeđivanje konkurentne ekonomije, vladavine prava i postizanje regionalnog mira i stabilnosti.

Na konferenciji, na kojoj su Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine (PSBiH) predstavljali poslanici u Predstavničkom domu Halid Genjac, Vojin Mitrović i Mijo Matanović, razgovaralo se o značaju interparlamentarne i regionalne saradnje za ubrzavanje reformi u procesu pridruživanja EU, kao i o saradnji parlamenata s civilnim društvom u procesu evropskih integracija.

U zajedničkoj izjavi, koja je usvojena na konferenciji u Beogradu, učesnici su istakli značaj konkretne i vidljive podrške EU politici proširenja, te pozvali na pojačano angažovanje EU u regionu zapadnog Balkana.

Također je istaknuto da pitanje povezivanja zemalja regiona ostaje jedno od centralnih pitanja, čiji je cilj unapređenje saradnje u oblasti saobraćaja i infrastrukture, energetske sigurnosti, digitalne privrede i stvaranja ambijenta za bolje poslovanje, uz opredijeljenost za političku stabilnost, privredni prosperitet, te kulturni i društveni razvoj regiona.

Učesnici 15. konferencije COSAP-a pozdravili su odgovore koje je BiH dostavila na Upitnik Evropske komisije u cilju dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU, kao i pojedinačni napredak na evropskom putu svake države članice COSAP-a.

Također su izrazili spremnost da se, kroz saradnju s civilnim društvom, stručnom javnošću i posebno mladima, osigura inkluzivnost u svim fazama pregovora o pristupanju EU. 

Osim predstavnika PSBiH, konferenciji u Beogradu prisustvovali su članovi parlamentarnih odbora za evropske integracije/poslove Republike Albanije, Republike Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Republike Srbije.

U svojstvu specijalnih gostiju, konferenciji su prisustvovali i predstavnici parlamenata država članica EU, predstavnici COSAC trojke, Delegacije EU u Srbiji, kao i predstavnici diplomatskog kora, akademske zajednice i organizacija civilnog društva - saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Predstavnički dom PSBiH - Poslanici raspravljaju o političkoj situaciji u institucijama BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'