Bosna i Hercegovina     | 15.04.2019. 11:32 |

Počela dvodnevna konferencija 'Opći izbori 2018-Izazovi izbornog procesa u BiH'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. aprila (FENA) - Dvodnevna konferencija pod nazivom „Opći izbori 2018 - Izazovi izbornog procesa u Bosni i Hercegovini“, koju Centralna izborna komisija BiH organizira uz finansijsku podršku Misije OSCE-a u BiH i Vijeća Evrope, počela je danas u Sarajevu.

Cilj konferencije je analiza Općih izbora 2018. godine, sumiranje zaključaka i formuliranje preporuka za poboljšanje cjelokupnog izbornog procesa u Bosni i Hercegovini – saopćeno je iz CIK-a BiH.

Konferenciju je otvorio predsjednik Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić, a prigodnim govorima obratili su se i šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Bruce Berton te šef Ureda Vijeća Evrope u BiH ambasador Drahoslav Štefanek.

Centralna izborna komisija BiH organizira postizbornu konferenciju, koja ima i međunarodni karakter, već osmi put, a glavni sudionici konferencije su članovi općinskih/gradskih izbornih komisija.

Gosti na konferenciji su predstavnici Državnih izbornih komisija Slovenije i Makedonije, predstavnici OSCE-a, Vijeća Evrope, Delegacije EU u BiH, ODIHR-a, USAID-a, IFES-a, ambasada Turske, Norveške i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH.

U saopćenju se navodi da su na dnevnom redu ove vrlo značajne konferencije tematske cjeline: Kontekst i problematika provdebe Općih izbora 2018. godine, Izvještaji o radu izbornih komisija u 2018. godini, Izvještaj posmatračke misije OSCE/ODIHR, Procjena Općih izbora 2018. godine Vijeća Evrope, Integritet biračkog spiska, Birački odbori, Unos i kontrola izbornih rezultata i Problemi izbornih komisija u provedbi Općih izbora 2018. godine.
  

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U Sarajevu konferencija o razvoju sektora vodnih usluga u BiH

Regionalna diskusija o ulozi umjetne inteligencije u izbornim procesima

CIKBiH-Za 18 političkih stranaka izrečena mjera uskraćivanja prava kandidiranja na narednim izborima

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta