Bosna i Hercegovina     | 14.04.2019. 12:03 |

U Bugojnu promovirana knjiga 'Skopaljska dolina kroz historiju'

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 14. aprila (FENA) - Knjiga „Skopaljska dolina kroz historiju“ prof. Selme Rustempašić promovirana je sinoć u Kristalnoj sali Općine Bugojno.

Djelo su prisutnima predstavili dr. Ahmed Kico, prof. Hanka Behlulović i prof. Husein Čepalo, dok je moderatorica bila Amira Bašić.  

Naglasili su kako se radi o svojevrsnom historijskom vodiču za ljubitelje zavičajne historije, čiji je cilj podizanje svijesti stručne i ukupne javnosti o kulturno-historijskom bogatstvu skopaljske doline, odnosno današnjih općina Bugojno, Gornji i Donji Vakuf, kako bi se ono sačuvalo od daljeg propadanja.

-Kao profesor historije, željela sam u kratkim crtama upoznati širu javnost s bogatom kulturno-historijskom baštinom skopaljske doline. Pokušala sam prikazati historiju ovog područja, i najpoznatije kulturno-historijske spomenike. Sakupila sam na jedno mjesto sve dostupne podatke, i objedinila ih u ovu knjigu - kazala je autorica u izjavi za Fenu. 

Dodala je da knjiga sadrži važne informacije iz bogate historije skopaljske doline, od prahistorije do perioda austrougarske vladavine, te da je posebnu pažnju posvetila prahistorijskom naselju Pod kod Bugojna, i starim srednjovjekovnim gradovima Susid kod Kordića, Veseloj straži, i Biogradu – Pruscu.

-Pisala sam i o nekropolama stećaka u Starom Selu i Šušljicima, kulama Rustempašića i Sulejmanpašića u Odžaku, turbetu Malkoča i Skenderpašića u Kopčiću, sahat-kulama u Pruscu i Donjem Vakufu, školstvu u vrijeme austrougarske vlasti i poznatim građevinama iz tog perioda, zgradi Kotarskog ureda, bugojanskoj gimnaziji, crkvi Sv. Ante Padovanskog, i razvoju željezničkog saobraćaja na prostorima skopaljske doline - naglasila je.

Ova Bugojanka aktivno proučava i istražuje historijske činjenice i pojave, kako sa svojim učenicima kroz nastavne i vannastavne aktivnosti, tako kao autorica brojnih stručnih radova i tekstova o historijskim tekovinama i naslijeđu u BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Bugojno: Šumski požar na lokalitetu Garački potok stavljen pod kontrolu

Šumski požar na lokalitetu Garački potok i dalje aktivan, vatrogasci na terenu

Požar koji je u petak izbio iznad naselja Vesela u Bugojnu širi se prema Kupresu

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana