Bosna i Hercegovina     | 13.04.2019. 15:51 |

Počeli 'Dani obrane Livna u Domovinskom ratu'

FENA Mario Loncar

LIVNO, 13. travnja (FENA) - Program "Dana obrane Livna u Domovinskom ratu", kojim se obilježava 27. obljetnica početka ratnih sukoba na području Livna, počeli su u subotu okupljanjem branitelja i predstavnika gradskih i županijskih vlasti nakon čega je uslijedio obilazak svih pet sektora livanjske bojišnice gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće u spomen na poginule branitelje.

Sveta misa zadušnica služena je u crkvi sv. Leopolda Mandića u Zagoričanima, nakon čega se druženje nastavilo na Koričini, prijevoju između Livna i Glamoča, gdje su na današnji dan prije 27 godina srpske snage izvršile napada u pokušaju zauzimanja Livna.

Predsjednik Organizacijskog odbora "Dana obrane Livna u Domovinskom ratu" Mirko Perković u razgovoru za Fenu prisjetio se tih dana, spomenuvši strateški značaj obrane Livna, prvo na prijevoju Koričini te deset dana kasnije s druge strane Livanjskog polja, u naseljima Rujani i Čelebići, gdje su hrvatske snage uspjele zaustaviti snažan napad velikosrpskih snaga te obraniti Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

- Cilj srpskog napada bio je ovladati Livnom i spojiti se sa snagama u dolini Neretve, istodobno izbiti na Vaganj i pod topničko-raketnu kontrolu staviti Split, Makarsku i Sinjsku krajinu. Linija razdvajanja duga 85 km uspostavljena je tada uspješnom obranom Livna te je ostala nepromijenjena sve do kraja 1994. kada su s ovog prostora započele završne operacije i pripreme za vojno-redarstvenu akciju Oluja - kazao je Perković.

Dodao je kako mu je želja mlade upoznati s povijesnim događajima iz Domovinskog rata i žrtvom koju su podnijeli hrvatski branitelji za opstanak hrvatskog naroda.

Program obilježavanja Dana obrane Livna nastavlja se kroz sljedeće dane kulturnim i sportskim manifestacijama, a središnja proslava predviđena je 23. travnja mimohodom livanjskim ulicama i svečanom sjednicom Gradskog vijeća Livna.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Modna revija osoba s invaliditetom

Intermedijalna večer u Livnu, spoj poezije, slike i glazbe

Modna revija osoba s invaliditetom 'Mogu, znam, hoću'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom