Kultura     | 13.04.2019. 09:06 |

HKD Napredak dodjeljuje stipendije za 32 studenta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. aprila (FENA) - Potpisivanje ugovora o dodjeli Napretkovih stipendija za dodiplomske i postdiplomske studije iz Napretkovog fonda za stipendiranje i sveučilište „Ivo Andrić - Vladimir Prelog“ za akademsku 2018./2019. godinu s ovogodišnjim dobitnicima stipendija bit će upriličeno danas, 13. aprila, u Napretkovom klubu Lira u Sarajevu, saopćeno je iz HKD Napredak.

U akademskoj 2018./2019. godini HKD Napredak stipendira ukupno 32 studenta. Stipendije za prvu godinu studija u iznosu od 1.000 KM dobilo je šest brucoša. Napredak stipendira i 18 studenata viših godina studija koji nisu apsolventi, nisu ponavljali godinu i nemaju 27 godina života. Ova stipendija iznosi 2.000 KM. Iznos stipendije za poslijediplomske studije iznosi 3.000 KM za godinu dana a pravo na ovu stipendiju ostvarilo je šest studenata. HKD Napredak dodjeljuje i dvije stipendije iz Podfonda Irena Kozarić za studente bez odgovarajuće roditeljske skrbi ili studentima koji se nalaze u teškoj socijalnoj situaciji i iznos stipendije za godinu dana iznosi 2.000 KM.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak je osnovano davne 1902. godine s plemenitim ciljem pomoći đacima i studenatima u njihovom školovanju. Još je tada, otvaranjem konvikta za smještaj siromašne djece, započela njegova plemenita zadaća. Napredak je do zabrane 1949. godine školovao i pomagao školovati oko 16.000 đaka i studenata, među kojima su i dva nobelovca, Ivo Andrić i Vladimir Prelog, zatim slikari Gabrijel Jurkić, Ismet Mujezinović, pjesnik Nikola Šop i mnoge druge poznate osobe.

Fond je dobio ime po dvojici napretkovih stipendista Ivi Andriću i Vladimiru Prelogu. Do sada je Fond, ali i Napretkove podružnice, podijelio više od 2.900 stipendija i potpora redovnim studentima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Sredstva za Fond Ivo Andrić-Vladimir Prelog se osiguravaju putem donacija i dobrih ljudi, koji žele podržati ovu misiju HKD Napredak, saopćeno je iz HKD Napredak.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Napredak organizira Tečaj copywritinga i SEO copywritinga

Predstavljena knjige 'Stari most s mjesta događaja' Miroslava Landeke

Čelnici HAZU-a BiH i HKD 'Napredak' o obilježavanju 600 godina rođenja kraljice Kosače

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo