Bosna i Hercegovina     | 12.04.2019. 16:12 |

Članovi Kolegija Doma naroda i Scanlan uvjereni u moguće pomake naprijed

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. aprila (FENA) - Članovi Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), predsjedavajući Doma Bakir Izetbegović te zamjenici predsjedavajućeg Nikola Špirić i Dragan Čović na današnjem sastanku sa nedavno imenovanim zamjenikom visokog predstavnika i supervizorom za Brčko Distrikt Michaelom Scanlanom izrazili su nadu da će već zakazani sastanci predstavnika ključnih političkih aktera u BiH doprinijeti otklanjanju prepreka za uspostavu i početak rada izvršne vlasti.

Uvjereni su da ima dovoljno mudrosti i iskustva da se kroz intenzivan dijalog i traženje komprimisa napravi potrebni iskorak.

U otvorenom razgovoru upoznali su visokog gosta sa viđenjima aktuelnog trenutka Bosne i Hercegovine, istaknuvši da je ključni problem koji se pokušava riješiti zastoj u uspostavi organa vlasti u Bosni i Hercegovinu na temelju rezultata prošlogodišnjih izbora.

Okončanjem tog procesa, rečeno je danas, stvorili bi se uslovi za intenzivan rad na brojnim reformama koje su neophodne ne samo za nastavak evropskog puta Bosne i Hercegovine nego i za stvaranje ambijenta koji će, između ostalog, usporiti masovni odlazak mladih i obrazovanih ljudi iz BiH.

Kako bi se to ostvarilo, potencirana je potreba stalnog i vrlo aktivnog dijaloga među različitim političkim akterima.

Također, na sastanku je naglašena nužnost promjena u izbornom zakonodavstvu kako bi se kroz njih osiguralo legitimno predstavljanje u organima vlasti Bosne i Hercegovine.

Naglašavajući veliko iskustvo koje je prije preuzimanja dužnosti u OHR-u i Brčkom stekao u radu na području istoka i jugoistoka Evrope, Scanlan se saglasio  sa ocjenama da Bosna i Hercegovina raspolaže kapacitetom koji je neophodan za krupne pomake naprijed, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Održana sjednica Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj PSBiH

Smajić u Prištini učestvovao na sjednicama generalnih komiteta PSSEECP-a

Odbor za žalbe građana PSBiH razmatrao tri žalbe, nije utvrdio nepravilnosti ni povrede zakona  

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta